С огъня шега не бива!

С огъня шега не бива!

Захвърлени отпадъци, фасове, бутилки. Обичайна за съжаление гледка, която тъй грози приказната ни иначе природа.

Ужасяващо е да виждаш как човешките обитатели нехаят за свежите стръкове трева, за животните и за дърветата, които ни даряват с кислорода, който дишаме. Свикнали сме да виждаме не един или двама мърлячи, които мислят, че земята е нищо повече от един голям пепелник, от едно сметище, което ние трябва непременно да запълним с боклук, да изгорим и унищожим.

Точно заради това не би ни и учудило, че повечето пожари стават именно по този начин – от небрежно захвърлена цигара или от бутилка в тревата, изостанала от нечий пикник. И ако тук огнените стихии опожаряват цели декари поради човешка небрежност, то какво е извинението за тези, които съвсем умишлено палят огньове, без да имат каквато и да е подготовка за потушаването им.

Всяка година се изреждат безброй експерти, които обясняват за последствията от паленето на стърнища, но рядко има резултат от дългите им слова. Изглежда нито глобите, нито добронамерените съвети действат на човека, който е решил, че е по-голям и могъщ от природните стихии. Макар да запалиш огън в двора да звучи като най-лесното решение за отърваването от непотребната шума и слама, то може да коства дори покрива над главата ти. При по-силен вятър застрашени стават и горите, и техните животински обитатели.

Пожарникари и доброволци участват в хиляди такива спасителни мисии годишно и влагат усилия и труд, а понякога жертват и живота си, за да потушат унищожителните пламъци. Това е и причината, поради която се дава огромен акцент върху превенцията и информираността на гражданите, а медиите периодично напомнят за забраните и санкциите, за да могат хората да не допускат грешки, които да се окажат фатални. Изглежда обаче и всичките кампании на света не могат да променят мисленето на човека, който вярва, че природните закони и непредвидимостта на стихиите са му подвластни. На каква цена обаче би могло да дойде това просветление? Трябва ли да вземат недомислените решения на някого жертви? Трябва ли хора и животни да остават без дом, да загиват десетки декара с растителност, година след година да губим от природното си богатство, за да могат най-после някои хора да проумеят, че трябва да се спазват правилата, особено когато става въпрос за пожарна безопасност? Какво трябва да се случи, за да разберат някои, че с огъня шега не бива?

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.