С новия План за възстановяване и устойчивост: Над 3,6 млрд. лв. влагаме за интелигентна индустрия

С новия План за възстановяване и устойчивост: Над 3,6 млрд. лв. влагаме за интелигентна индустрия

Над 3,6 млрд. лв. ще инвестира България за интелигентна индустрия, като почти 2,1 милиарда от тях ще дойдат от българската хазна. Това сочат публикуваните разчети за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на Евросъюза. Въпросните вложения са част от „Иновативна България“, както е наречен един от четирите стълба на плана.

По този стълб пък се очаква още 500 000 българи да се възползват от е-ваучери за получаване на цифрови умения. Чрез онлайн платформа безработни и заети лица с ниски дигитални умения ще могат да придобият базисни познания или такива на средно ниво. Обученията ще се предоставят от организации, регистрирани в онлайн модула на виртуалната платформа за електронно обучение. Кандидатите за обучение ще се регистрират в портала и тогава ще получат въпросния ваучер. След успешно полагане на изпит пък те ще могат да получат и сертификат. Общият планиран ресурс е 292 млн. лв. с период на изпълнение 2021-2026 г.

В първия стълб фокусът е върху по-конкурентоспособна икономика, иновации, технологии и дигитални умения, за които са предвидени 3,4 млрд. лв. от общия ресурс по плана. За „Зелена България“, където има мерки за екологична устойчивост и разумно управление на природните ресурси се дават 4,6 млрд. лв. За последните два стълба - „Свързана“ и „Справедлива“ България, се дават по 2,2 млрд. лв., като акцентът е поставен върху устойчивото развитие на районите на страната, подобряването на транспортната и цифровата свързаност, върху хората в неравностойно положение с цел постигане на по-включващ и по-устойчив растеж.

Така в „Справедлива България“ се предвижда изграждането на Национална здравно- информационна система (НЗИС). „НЗИС ще бъде гръбнакът на информационните системи в сектор „Здравеопазване“, който ще бъде основата за интеграцията с всички системи, обслужващи здравните и административните процеси. Така ще се осигури наличие на единна среда за обмен на медицинска информация, като ще се изгради система за електронно медицинско досие, е-медицинска рецепта е-медицинско направление и др.“, се посочва в доклада.

Над 850 млн. лв. са предвидени за подобряване на бизнес средата у нас. За тази цел има заделени 805,8 млн. лв., от които 703,6 млн. лв. са европейски средства, а другите 147,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Отделно по цел „социално включване“, в която попадат няколко мерки към социалната сфера, са заделени малко над 1 млрд. лв. От тях 858,1 млн. лв. идват от ЕС, а останалите 151,6 млн. лв. от държавната хазна, показа справка на „Монитор“ в публикувания за обществено обсъждане документ.


Вицепремиерът Пеканов:  С милиардите от ЕС привличаме още инвестиции

Идеята от тези 12,6 млрд. лв. от българския План за възстановяване и устойчивост е да произтекат още частни инвестиции. Целта е да се навакса изоставането от кризата. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства у нас Атанас Пеканов в ефира на bTV.

Той обобщи, че в документа има общо 56 проекта и 43 реформи, като в стария вариант почти половината от заложените проекти са ревизирани и подобрени. Така има 11 нови проекта и 7 нови реформи и предвиден ресурс от 12,6 млрд. лв., който да бъде използван в следващите 7 години. В науката, здравеопазването и образованието са повишени средствата. Пеканов отрече да има възможност България да не получи средствата поради забавяне при представянето на плана. „Няма риск за загуба на пари. Единственото нещо е забавянето, по-важно е те да се използват целесъобразно и не е вярно, че други страни вече използват парите си“, категоричен бе вицепремиерът. Реално средствата няма да пристигнат наведнъж, а ще се изпращат на всеки 6 месеца. Това ще става само ако България успее да изпълни всички мерки, които е заложила в плана си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.