В петък сутринта град Кресна осъмна под полицейска блокада. Само за ден полицаи от Сандански навестиха над 30 адреса, на които от 1 януари до 25 април, когато изтече срока за промяна на адресната регистрация по отседналост са записани по над 10 души на адрес. С нови 674 жители се е увеличила община Кресна от началото на годината. Повечето от домакините безпомощно вдигат рамене пред полицаите с думите: „От вас научаваме, че на нашия адрес са регистрирани хора, които ние нито познаваме, нито сме виждали“.   

Отдавна не е тайна, че преди всяка изборна кампания започва изборния туризъм, като немалко са мераклиите срещу 30-40 лева да си предоставят личните карти и си променят настоящия адрес, като после гласуват за определен кандидат.   Според една друга проверка през месец юли само в общинския център Кресна 388 човека са получили нова регистрация, в село Горна Брезница – 110, в село Долна Градешница - 83, в село Сливница – 48, в село Ощава – 23, и в село Стара Кресна – 10 души.

Тогава това става ясно от отговор на кмета Николай Георгиев след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Новината за новите жители веднага предизвика оживени коментари в социалните мрежи, като най-честите бяха, че Кресна е най-бързо нарастващата община в страната, която се е увеличила с близо 20%: „До всички кметове, които напълнихте Кресна с цигани: Изборите са до време, а в селото вече не можеш да се разминеш от гюпци. Престанете, че ВИЕ си уреждате ДАЛАВЕРАТА, ама НИЕ ще сърбаме попарата…”, написа Венцислав Иванов.

   Едно от предположенията е, че новодошлите ще участват в предстоящите местни избори, защото на 25 април изтече срокът за 6-месечната уседналост, която се изисква за гласуване по настоящ адрес. 

   „С тези 674 гласа могат да бъдат избрани минимум двама съветници и сериозно да натежат при кметския вот”, пресметнаха анализатори. На последните местни избори през 2015 г. в Кресна действителните гласове са били 3314, като квотата за избор на един общински съветник от общо 13 е била 255 гласа. Сегашният кмет Николай Георгиев, който бе подкрепен от местната коалиция „Обединени за Кресна“, включваща партиите БСП, АБВ, БДЦ, БЗНС „Ал. Стамболийски“ и Алтернатива за българско възраждане, бе избран с 1486 гласа.

   За кандидата на ГЕРБ Атанас Махлелиев бяха гласували 1193 човека, а за предишния кмет Илиян Георгиев, издигнат от МК „За Кресна“ – 797 човека. 

   Кмета Николай Георгиев заяви: „Явно Кресна е станала по-добро място за живеене. Повечето от регистрираните по настоящ адрес са лица, които живеят в Сандански, Благоевград, София, но са свързани с Кресна и не им е безразлично кой ще е кмет. Има и работници, които са ангажирани в строителството на автомагистрала Струма”.

   От месеци сигнали са подавани от различни политически партии и жители на града, че на техните адреси са регистрирани хора, които те не познават. Внушителна е цифрата на новите жители на Кресна, които никой не е виждал.

  Изобретателни са мераклиите за кметове в областта, работа на полицията е да докаже има ли престъпление в подобни действия.  Полицейската проверка продължава и утре, понеделник. Ще се проверяват къщи и в селата на община Кресна. Трябва да се установи, дали се касае за познатия изборен туризъм, или Кресна просто се е превърнала в предпочитано място за живеене и стотици от цяла България са се настанили тук от началото на изборната година.

      Шегобийци от Кресна перефразират предупреждението за купуване и продаване на гласове така: „КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕДСТАВЛЕНИЕ!“

   Установено е вече, че подобни пришълци, предимно от република Северна Македония са променили адресната си регистрация до 25 април и в села около Благоевград и Сандански

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини