Между 8-15 хил. лв. можем да спестим от ипотеки чрез рефинансиране, т.е сключване на нов договор за ипотечния заем, който имаме, смятат кредитни експерти.

„Най-голямата грешка е договорът за 20-30-годишен заем да бъде захвърлен в чекмедже, а при вдигане на месечната вноска, да не потърсим причина защо. Наскоро се появиха много такива клиенти - никой няма да дойде и да ви пита защо плащате много, вие трябва да сте активната страна и

поне 1-2 пъти годишно да се интересувате как вървят лихвите”,

препоръчва кредитният консултант Тихомир Тошев. „Във Великобритания 160 хил. души са рефинансирали от началото на годината до момента. Там това е нещо обичайно и хората си управляват кредитите - рефинансирането е голям дял на пазара не само там, но и в повечето западни страни и в САЩ”, довърши Тошев. Той предупреди, че рефинансирането се прави, когато е необходимо, а не на всяка цена.

Основен проблем на пазара в момента е, че клиентите искат 100% финансиране от банките. „Това почти не се случва, а ако все пак го има, то това са единични сделки и обикновено става дума за подценен имот, чиято реална стойност е 100 хил. лв., а клиент го е договорил за 87-88 хил. лв.”, поясни Тошев. Другите варианти са покупка на имот на зелено, защото така той излиза по-евтин, или

невинаги е добра идея комбинирането на ипотека с потребителски

кредит. В момента единствено ПИБ договаря ипотека за 10 години със 100% финансиране, но Тошев предупреди, че ако искаме в такъв случай да вземем средностатистически имот в София, то трябва да имаме заплата от 4000 лв. и нагоре.

Очакванията на кредитните консултанти са следващата година също да е добра. Следващата година ще е добра и с близки резултати до 2019 г. - ръстът на цените на имотите за догодина ще е в рамките на 3-5% в сравнение с 2018-та, смятат повечето брокери по недвижими имоти и кредитни консултанти.

Справка в сайта „Моите пари, сочи за 100% финансиране на цената на имота за 10-годишен ипотечен заем от 120 000 лв. годишният процент на разходите (ГПР) в момента варира в тесни граници от 2,7% до 2,91%, месечната вноска - от 1136 до 1147 лв., а общо изплатената сума - от 136 836,56 лв. до 138 154,06 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: 131 от малките общини са получили допълнителни средства от хазната

131 общини от четвърта и пета категория са получили допълните средства по линия на общата  изравнителна субсидия за капиталови разходи по 25 хил. лв. Това каза в отговор на депутатски въпрос финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол днес.

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд.

Без промени в данъците до 2022 г. (ОБЗОР)

Данъците няма да се пипат, темата за промяната им може да се постави в нов управленски мандат или чак през 2022-ра. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на бюджета в пленарна зала. Целта му е запазване на фискалната прогнозируемост и стабилност.

Депутатите приеха за поредна година „на скорост“ сметките за догодина. Новият бюджет е балансиран, с приемственост и предвидимост. 610 млн.