С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден
2

С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден

С помощта на новия микроскоп в центъра за молекулярна биология българските учени ще има възможността да изследват болести, за които досега не е било възможно да се правят тестове в България. Така ще могат изследват само за ден автоимунни болести на мозъка, които за момента изпращат в чужбина, а резултатите са готови след 15 дни.

Новата апаратура, заедно с микро манипулатор, камери, сървъри за данни, е на стойност 1,4 млн. лв. и закупена с финансиране от Националната пътна карта за научна инфраструктура. „Хубавото на системата е, че с нея могат да се тестват ракови препрати, живи клетки, малки организми. Това със сигурност ще повиши качеството на българската наука“, обясни Стойно Стойнов от центъра за молекулярна биология. Учените от центъра са разработили и система, която да тества противоракови препрати. „В рамките на една - две седмици може да се отчита дали едно лекарство е ефективно, или не на ниво клетки“,обясни докторантът Александър Атемин. Така може да се прецени дали лекарството работи и как влияе на даден организъм. „Разработването на едно лекарство отнема около 15 години и това може да спести изключително много работа на учени. Сега на ниво клетки това ще се случва за две седмици“, допълни Атемин.

Новият център ще бъде отворен за всички учени от България и Европа, тъй като е част от Euro-biomaging консорциум, в който влизат още 20 лаборатории. С новите технологии ще могат да работят и фирми, студенти, както и ученици, които се обучават в stem лаборатории.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.