Допълнително 200-300 хиляди чуждестранни туристи от четири основни за България пазара се очаква да пристигнат в страна в периода между първи май и 31 октомври чрез прилагането на механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови и рекламни кампании на целеви за България входящи пазари. Той беше представен днес пред журналисти от министър Николина Ангелкова.

Тя напомни, че миналата година премиерът Бойко Борисов обяви

 

допълнителни 15 млн. лева за насърчаване на организирания туризъм.

Парите са предвидени в централния бюджет в сектор "Туризъм", припомни министърът. Механизмът ще важи от първи май до 31 октомври, като министърът подчерта, че този период е важен, защото, особено за летния ни туризъм, принципно важно е организираното пристигане на туристи чрез туроператори, които реализират повече приходи и нощувки по морето и затова пилотно се започва основно за този вид туризъм. В този контекст министърът цитира данни, според които от 2015 г. досега туристите, които са пристигали у нас организирано чрез туроператори за летен туризъм, на някои пазари са намалели двойно, особено - пазар Русия.

Процедурата е

 

разделена лотове за четири основни пазара
 

- Германия - с бюджет от 5 млн. лева, Великобритания - 2,5 млн. лева, страните от Вишеградската четворка - 3,750 млн. лева и Русия - 1,250 млн. лева. Сумите са без ДДС.

Министърът увери, че процедурата е направена прозрачно по ЗОП, съобразена е и с европейските правилата. След днешното й обявяване, тя бъде изпратена и в Официалния вестник на ЕС, за да бъде достъпна в понеделник или вторник. За да сме сигурни, че парите ще се изразходват ефективно, а не просто похарчени, тази процедура за първи път е ориентирана към резултат, каза министърът и уточни, че ще се плаща само при постигане на заявения предварително конкретен брой туристи, които ще посетят България за летен туризъм и ще са отседнали в регистрирани места за настаняване от системата ЕСТИ. Предвижда се

 

15% авансово да се плаща при подписване на договор,

а останалите средства ще се преведат след доказване на резултата.

По думите на министъра, ако заложените резултати в тази процедура бъдат постигнати, ще може да се разчита този механизъм да действа постоянно, включително и с по-голям бюджет. На следващ етап ще може да се разшири действието му и за зимния сезон, а и целогодишно. По механизма ще може да кандидатстват всички юридически лица, които отговарят на техническите изисквания в заданието, като се предвидени възможности за всякакви маркетингови активност. Очаква да има сериозен интерес към процедурата, особено от ключовите и големи туроператори, които работят с дестинация България, каза министърът и посочи, че от 1 юни до 30 септември 2019 г. над 5,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни от общо 8,8 млн. за първите 11 месеца на годината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ръст на луксозните почивки по време на COVID-19

Въпреки че туристическият сектор е силно засегнат от епидемията от  коронавирус, луксозните туристически предложения бележат ръст, пише британският в.''Телеграф'', цитиран от Business Insider.  

Ангелкова: До 13 юни няма да се връщат пари за отменени почивки

Парите за отменени почивки няма да се връщат до 13 юни, ако предложението за удължаване на извънредното положение в страната бъде прието, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БТВ.

Чадър и шезлонг ще струват 16 лева на „Каваци-юг“

Определен е концесионер на морски плаж „Каваци - юг", община Несебър, област Бургас. След проведена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да сключи договор за концесия с „МИТ-СЕКЮРИТИ-85" ЕООД, в едномесечен срок от влизане в сила на решението на Министерския съвет.