0

 

С машина, разработка на института „Пушкаров” към Селскостопанската академия, полагането на грижи при отглеждането и прибирането на цветовете на маслодайната роза става до 4-5 пъти по-бързо.

 

С машина, разработка на института „Пушкаров” към Селскостопанската академия, полагането на грижи при отглеждането и прибирането на цветовете на маслодайната роза става до 4-5 пъти по-бързо.


Това съобщи проф. д-р инж. Снежан Божков пред „Телеграф”. Божков е ръководител на екипа, разработил новата земеделска работна машина, която се окичи наскоро с награда от селскостопанското изложение „Агра 2020”. Машината представлява платформа, която се окачва към трактор.
Функции
Във варианта на машината за бране на рози върху платформата има места със седалки за двама работници, които да събират цветовете. Двама розоберачи вършат работата на 8-10 човека, обясни Божков.


Освен за прибиране на реколтата от маслодайна роза машината има още много функции. С нея може да се води борба с вредителите в розовите насаждения (плевели, болести и неприятели). За целта платформата се съоръжава с опръскваща уредба, включваща резервоар, помпа, щанги с разпръсквачи с възможности за регулиране. Вариантът може да се ползва също така и за торене с течен тор, който директно да се насочва към корените. Освен това машината дава възможност розите да се оросяват с вода през нощта през по-сухите периоди.
Резитба
Машината има вариант за извършване на селективна пневматична резитба на розовите храсти едновременно от двама резачи. С пневматична ножица и удължител се реже с една ръка, а с другата се пускат леторастите директно в коша на платформата. Така едновременно се реже и се изнася отрязаното извън масива. Машината служи и за транспорт - с нея могат да се прекарват по-малки или по-едри товари.
„Машината е подходяща
за малки и средни розопроизводители. Направили сме я така, че всичко да е
възможно най-просто и евтино”, обяснява Божков. „Изобретението е подходящо за прикачване към трактори със средна мощност. Но работим и върху това да става и за такива с малка мощност”, обясни проф. Божков. Екипът работи и върху идеята розите да се откъсват, като се използва вакуум. На самото изложение „Агра” имало изключителен интерес към нея. Имало производители, които искали веднага да я вземат.
В момента от института чакат предложения за производството й от различни производствени предприятия. Една родна фирма вече е проявила интерес към иновацията.