0

Г олият охлюв е истинска напаст, който може да унищожи градина за кратко време. Лаком е, всичко яде и дебне потайно под листата, боклуците, тревите. Затова трябва своевременно да бъде унищожен, за да не отиде труда ви нахалост. Обича всичко крехко и затова напада листата на зелето, ягодите, а не прощава и на доматите.

Голият охлюв е истинска напаст, който може да унищожи градина за кратко време. Лаком е, всичко яде и дебне потайно под листата, боклуците, тревите. Затова трябва своевременно да бъде унищожен, за да не отиде труда ви нахалост. Обича всичко крехко и затова напада листата на зелето, ягодите, а не прощава и на доматите.

Мерки

На първо място когато садите разсадите, трябва да оставяте по-голямо разстояние, особено при зелките. Също така ако си правите компост, не го хвърляйте просто така в градината, защото ще стане истински развъдник на гол охлюв. Намерете съд и там нахвърляйте плевелите и тревите. Мулчът също може да е удобно скривалище за тази напаст, както и плевелите. Затова въпреки че този начин на земеделие е много добър за земята, трябва да се вземат превантивни мерки, за да не се развъжда охлювът.

Треви

Охлювът ненавижда силни миризми. Затова е добре да боднете навсякъде където можете лавандула, салвия, мрази магданоза, мащерка, розмарин, маточина.

Негови неприятели са змии, гущери и жаби. Естествено змии няма как да завъдите, но не посягайте но гущерчета и жаби не гонете.

Пиво

Ако все пак сте завъдили гол охлюв, едно от най-популярните народни средства е бирата. Закопават се на различни места в градината чаши за еднократно употреба до ръба в почвата. Сипвате бира и оставяте. Миризмата на пивото ги привлича и ще намерите много от тях вътре. Изхвърляте охлювите и отново сипвате бира, така че да е прясна миризмата.

Кисело мляко

Друг метод, който ползват много стопани е дъска намазана с кисело мляко, която се поставя върху ниски камъни. Охлювите ще пропълзцят върху нея и ще успеете да ги изхвърлите.

Кафе

това, което може да уие голите охлюви е кофеинът, който вероятно ги парализира. Затова можете да напръскате почвата или листата на растенията, те няма да припарят.

Стопани съобщават, ще медна лента около растението също пази от голи охлюви.

Сложете ограда или бутилка

Както вече казахме, охлювите много обичат влага и са активни през нощта, но може да ги изненадате като промените графика за поливане – рано сутрин, вместо през нощта. Младите растения може да бъдат защитени с ограда около тях. Това може да бъде пластмасова бутилка или глинен съд. Охлювите не успяват да преодолеят високата ограда и сочните растения се запазват. Привлечете представителите на фауната, за които охлювите са храна. Това са: дроздове, свраки, врани, скорци, косове, таралежи, бръмбари, стоножки, земеровки, жаби, гущери, някои видове змии с пръстеновидни окраски около врата и слепи червеи. Ръчното събиране на охлюви също е полезно. Най-доброто време за това е на свечеряване. А събраните охлюви може да бъдат идеална храна за кокошките на двора.