С концерти на Историческа поляна събират пари за Чинията
2

С концерти на Историческа поляна събират пари за Чинията

С концерти на Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, „Оги 23“ , Мила Роберт и още доста други музиканти, които ще звучат от импровизираната сцена на Историческата поляна под връх Бузлуджа ще бъде направен опит да бъдат събрани средства за спасяване на мозайките  от външния кръг на Чинията, съобщи арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

Тя припомня, че за целта са нужни 64 000 лв, с които да бъдат закупени дървен материал , метални плоскости и специален промазан и дишащ плат, които да не позволяват по-нататъшното разпадане на мозайките.

Музикалните прояви ще преминат под мотото на първия благотворителен

“OPEN BUZLUDZHA FEST”, който се проведе със съдействието на община Казанлък във времето от 23 до 25 юли включително. Вече са пуснати в продажба първите 1 000 промоционални билета от по 15 лв за едно денонощие и 25 лв за три, те осигуряват на закупилите ги използването на палатковия лагер, който ще бъде построен в близост до сцената.

“Open Buzludzha Fest” ще бъде своеобразна  кулминация за  представянето на "Плана за опазване и управление" на паметника Бузлуджа, по който работи вече две години от международния експертен  екипа на архитект Дора Иванова. Резултатите ще бъдат представени на  симпозиум под наслов  „В действие:Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа -  интегрирани подходи към дисонантните обекти“, който се провежда под егидата на ИКОМОС. Партньори на събитието, планирано за 22 и 23 юли в казанлъшкия исторически музей „Искра“  са: фондация Гети, Германското федерално министерство на вътрешните работи, сградите и общността като координатор на партньорството „Култура и културно наследство“ на програмата на ЕС „Urban Agenda“, както и Европа Ностра и Международните научни комитети на ИКОМОС за наследството от 20 век (ISC20C), за културен туризъм (ICTC) и за исторически градове и селища (CIVVIH).

След  извършения преди две седмици мониторинг на място в Чинията пъководителят на катедра „Реставрация“ при Техническия университет в Мюнхен, проф. Томас Данцъл заяви:“„Не искаме да променяме съдържанието, а да го поставим в друг контекст. Контексът , в който ще се постави Бузлуджа е най-важната цел през следващите 50 години, за да се създаде дискусия, която ще бъде отворена и ще уважава хората и тяхното мнение.Тази дискусия вече не е от регионално, а от световно значение!“.

Макар и задочно „рамо“ за спасяване на Чинията даде и президентът / 2002 -2012/ Георги Първанов, който от Стара Загора, където представи мемоарната си книга „Пътуване към паметта“ отбеляза, че е време държавата да задели средства за този изоставен от 3 десетилетия на произвола на стихиите културно-исторически обект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.