Промени в теоретичния изпит на шофьорите готвят от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА). Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори, които с мишката на компютъра ще трябва да реагират и да отбелязват опасностите на пътя.

Промените в изпита се предвидени да влязат в сила след приемане в сила на новия Закон за водачите на моторни превозни средства. Очаква се скоро новият нормативен акт да бъде качен за обществено обсъждане, преди да влязат за гласуване от депутатите, обявиха от бившата ДАИ за „Монитор“.

Предлага се

курсистите да отговарят на по-малко въпроси

В бъдещите листовки те ще са 20 въпроса, но към тях ще са добавят до три клипа с продължителност до 3 минути. Изпитваните ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео.

Освен знанията им ще бъдат оценявано и времето им за реакция.

В практическото обучение също са предвидени промени. На нови площадки, разграфена с конуси бъдещите шофьори ще изпълняват елементи. Засега не е предвидено да се поставят гърбици заради голяма допълнителна инвестиция, а и повечето съвременни автомобили разполагат със системи за автоматична ръчна спирачка, коментират от агенцията. Целта е по-скоро кандидатите

да се учат повече на маневриране

да свикват с габаритите на автомобила и др., преди да стъпят на пътя. Повече часове за кормуване и управление на автомобила на скоростен път също за заложени. Но от ИААА искат и още проверяващи и собствени автомобили, за да смогнат на всички желаещи да се явяват на изпитите. С промени в наредба, след като бъде приет законът, ще се въвеждат твърди маршрути за практическия изпит за шофьорска книжка. Така ще се намали субективният фактор при практическия изпит. Маршрутите ще бъдат вкарани в GPS система и софтуерът ще ги разбърква и избира преди изпита. По време на самото кормуване

изпитващият няма да дава команди на курсиста

- накъде да завие и накъде на продължава. Това ще прави гласът на GPS-а в колата. Изпитващият ще си води бележки за грешките, които допуска кандидатът за книжка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Извиха се опашки за пенсиите

От днес започва изплащането на пенсиите за април, като към априлските пенсии 1,264 млн. възрастни ще получат и великденската добавка от 40 лева. 

Десетокласниците подават заявления за изпитите по желание до петък

Десетокласните, които искат да се явят на национално външно оценяване по чужд език или по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности, трябва да подадат заявление онлайн до петък (10-ти април). За целта трябва го изпратят до директора на училището, който трябва да го въведе в платформата на МОН.

Пирогов и ВМА благодарят на Делян Пеевски за даренията (ГАЛЕРИЯ)

Пет респираторни апарата вече са на разположение на екипите от Клиника по интензивна терапия на ВМА. Новата апаратура е дарена от народния представител Делян Пеевски и ще бъде използвана в един от най-тежките сектори на лечебното заведение. това съобщиха от болницата.