С правенето и говоренето за кино в класните стаи можем да развиваме уменията на 21-ви век, критичното мислене на учениците, различни техни компетентности, да се учат да работят в екип и да подобряват своята функционална грамотност. Това сподели учителят по английски език в училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци Даниел Симеонов по време на форума „Кино в училище“.

Според бившия режисьор между седмото изкуство в света и децата в класната стая трябва да има медиатор и тази роля трябва да се заеме от учителя. Той е този, който трябва да избере най-подходящия подход, с който да запознае своите възпитаници с киното. Едни могат да наблегнат на творчеството на режисьора, а други да разкажат малко повече за прожектирания филм. Обсъждането обаче трябва да се случи спрямо всеки клас, защото най-важна е връзката учител – ученик, подчерта Симеонов. „Има резерви, че на децата няма да им е интересно. Страхът, че дискусията няма да се получи, трябва да се премахне. Важна е срещата с киното“, сподели той. Според него в киното няма слаби и силни ученици, всеки може да се включи в обсъждането и да сподели някое свое преживяване.

„По-слабите ученици в клас се представят по-добре от отличниците.

Те имат житейски истории, които да споделят“, каза още педагогът от село Дерманци.

Същото мнение споделя и една от най-активните педагожки, въвели киното в клас, Силвия Марушкина. Старши началният учител в 98 НУ „Св. св. Кирил и Методий“смята, че това е пространство, в което преподавателят разтваря едно пространство за естетика и красота. „Това е възможно за неформално общуване с децата, всички сме равни, аз съм част от екипа и си споделяме“, заяви тя. За нея е пропуск за всеки учител, който обича професията, ако той не се впусне в това киноприключение. Един от бившите възпитаници на Марушкина – Нейден, споделя за нея, че тя е магьосник, който е запознал всички негови съученици с магията на киното. „То не е просто филми, а изкуство“, споделя малчуганът.

Кинообразованието може да се включи първоначално като

част от темите за избор в часовете за занимания по интереси,

смята учителят по български език и литература в с. Люляково Иванка Косева. Най-смелите й очаквания пък са то да стане предмет в училище, наравно с музиката и изобразителното изкуство. „Киното е магия, която трябва да влезе в училище. То създава умения у децата, към които се стремим, за да ги подготвим за живота“, смята учителката. Според нея филмите дават възможност за възпитание на децата и им дава шанс да станат по-добри и одухотворени.

Училищата, които са оборудвани с кинозали, са много малко.

Реализирането на филми в клас обаче не е толкова трудно

и са необходими само няколко прости стъпки, споделя организаторката на форума Ралица Асенова. Най-важното е в школото да се осигури тъмно помещение, за да се постигне ефектът на кинозалата. Това може да се постигне със завеси, които да играят ролята на голям екран срещу ученика. На него ще се прожектира с лаптоп и проектор. Второто важно нещо е, когато се прожектира филм с цел кинообразование това да

се случва по специално време, в по-особена ситуацията. Не трябва да се прави петък вечер, за да убием време или преди празник. Асенова изтъкна, че оценяването също не е по стандартния начин, защото всеки има право и може да интерпретира и опише образа. Учениците могат да споделят какво са видели в кадъра, какво прави персонажът. Допълвайки се, децата постепенно започват да анализират.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прощаваме се със Симеон Щерев на 30 март

Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март, понеделник, от 12 часа в църквата "Св. София" в столицата, съобщават от Министерство на културата.

Именитият български музикант Симеон Щерев – Банана си отиде от този свят на 26 март.

Шефът на "Гранична полиция": Мерките дават резултат

Мерките, които бяха взети от държавата и като организация, която беше направена с местната управа, дават резултат, подчерта главен комисар Светлан Кичиков при инспекцията на граничен пункт Капитан Андреево, събщават от пресцентъра на МВР.