0

Е кспозицията „Борис Георгиев от Варна (1888-1962) – художник на духа“  постави начало на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

Експозицията „Борис Георгиев от Варна (1888-1962) – художник на духа“  постави начало на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

Събитието се осъществи по покана на Българския културен институт в Берлин към Министерство на културата и представи творчеството на художника 90 години след първата му изложба в немската столица, организирана тогава от световноизвестния учен Алберт Айнщайн.

Изложбата се случва на Leipziger Strasse, само на метри от Галерията, в която Борис Георгиев за първи път показва своето творчество през далечната 1929 година, уточнява Дари радио-Варна.

Представени бяха 29 дигитално отпечатани репродукции на творби, създадени между 1914 и 1945 г., правото за които дари г-жа Вирджиния Джакомети, осиновена дъщеря на Борис Георгиев. Сред тях са портрети на Айнщайн, на Панчо и Любен Владигерови, на хайдарабатските принцеси Дуру Шевар и Нилуфар, на Джавахарлал Неру, на Кардинал Мери дел Вал, на Рабиндранат Тагор, Петър Дънов, Махатма Ганди и други изтъкнати личности на XX век.

Бяха представени монография – албум на издателство „Кибеа“, както и двете луксозни издания на ГХГ- Варна с репродукции на творби на Борис Георгиев от колекцията на Градска художествена галерия-Варна и каталог от изложбата, посветена на 130 години от рождението на художника, осъществени с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ и Община Варна.

С разказ за връзката на Борис Георгиев с Берлин и приятелството му с големия учен-физик Алберт Айнщайн, експозицията бе открита от Борислав Петранов, директор на БКИ- Берлин. Изкуствоведът Пламена Рачева, директор на ГХГ „Борис Георгиев“ във Варна представи изложбата и благодари за положените усилия на Борислав Петранов, на Искра Траянова- изкуствовед, сътрудник по културните въпроси към БКИ – Берлин и на Община Варна за оказаното съдействие.

Сред гостите бяха Rascha Osman - културно аташе на Швейцария, Antje Contius - Директор на фондация Самуел Фишер, Проф. Панчо Владигеровн- един от наследниците на братята Любен и Панчо Владигерови, чийто двоен портрет Борис Георгиев рисува на 11 юли 1929 година в Берлин. Присъстваха много наши сънародници и берлинчани, почитатели на изобразителното изкуство. Експозицията ще остане подредена и достъпна за жителите и гостите на Берлин до 26 февруари 2019 година.