С ИТАЛИЯ В СЪРЦЕТО: Тънкости при приготвянето на идеалния сос песто

С ИТАЛИЯ В СЪРЦЕТО: Тънкости при приготвянето на идеалния сос песто

В мрачни и дъждовни дни като днешния в съзнанието ми се пренася в слънчева Италия - джелатото, пастата и пицата  са добре познати и обичани от малки и големи по нашите географски ширини. Днес обаче ще Ви разкрием тънкостите при приготвянето на домашен италиански сос песто, с който дори и на хиляди километри от Ботуша ще успеете да пренесете Италия в чиниите си у дома. 

Необходими продукти: 

  • 2 шепи листа пресен босилек
  • 6-7 с.л. студено пресован зехтин
  • 3-4 с.л. настърган пармезан
  • 50 гр кедрови ядки
  • 1 малка скилидка чесън
  • Сол на вкус (около 1/2 ч.л.)

Начин на приготвяне: 

Листата босилек се измиват добре със студена вода, за да не се спарят. Отстранете всички поизсъхнали листа, а също и по-дебелите клонки и стебла. Отцедете хубаво босилека.  За класическата рецепта се използва мраморно хаванче с дървено чукало. От там идва и името на соса: италианското pestello (чукало). Първо се стриват листата босилек, за да пуснат хубаво аромата си, заедно с кедровите ядки, чесъна и сол. Стриват се в стените и се размачкват дълго, а не се чукат. Щом се получи гъста каша, се прибавя ситно настърганият пармезан и се намачква добре до хомогенна паста. Накрая се налива зехтинът и с него се коригира гъстотата на соса. Ако решите вместо хаванче  да използвате робот, предварително накълцайте продуктите, след което смелете до желаната текстура. Италианците твърдят, че високоскоростните блендери “убиват” вкуса на зехтина, така че сиренето и зехтинът се добавят на последните обороти и и с тях може да регулирате плътността на соса.

* Рецепта: thelittlechef.bg

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.