С индустриална зона и логистичен център ще спасяват

С индустриална зона и логистичен център ще спасяват "Марица-изток"

Индустриална зона и логистичен център - план Б за бъдещето на комплекса "Марица-изток". Това стана ясно от работна среща между представители на синдикатите от комплекса "Марица-изток" и служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

В началото на срещата двамата подкрепиха с подписите си организирана от инициативен комитет подписка за запазване на енергийния комплекс и мините. Основна тема на дискусията беше постигане на общо споразумение за кандидатстване по Фонда за справедлив преход, който има 1,3 млрд. за въглищни региони и по Плана за възстановяване, по който се предвижда изграждането на 1000 мегавата пароцентрала на газ.

Като бивш служебен енергиен министър Василев изтъкна, че познава добре работата и проблемите в комплекса "Марица изток", който произвежда 40 на сто от електроенергията на България и категорично застава зад запазване на енергийната независимост на страната ни. По думите му е необходимо бързо намиране на работещо решение за план А - запазване на "Марица изток", защото Европа е имала тежко лято с високи цени на електроенергията, цената на емисиите от електроцентралите са нараснали с 55 на сто и ако достигнат до 100 евро, е възможен икономически срив. По думите на Асен Василев сред обсъжданите досега проекти са иновативни технологии за изгаряне на въглища, залесяване с бързо растяща дървесина, изграждане на екоматерии и соларна инсталация. Служебният министър на финансите призова синдикатите да не вярват на "продавачите на надежда", които им предлагат инсталации на водород, защото това е изключително скъпо производство и цената на електроенергията ще нарасне много.

Кирил Петков припомни, че има тригодишен период, в който финансирането е осигурено. Той подчерта, че сега в индустриалната зона на Пловдив не достига работна ръка, а във фирмата, в която работи кума му, собственост на американска компания, най-ниската заплата е 2500 лева, а средната - 4500 лева. Той предложи край Раднево да се изгради логистичен център за стоки и услуги, които са за пазарите в Европа. Министърът на икономиката препоръча общината да кандидатства пред "Трансперънс интернешънъл" за сертификат "Община без корупция", за да бъде по-привлекателна за инвеститорите.

Това беше втора работна среща между двамата служебни министри и представители на синдикатите в "Марица- изток". Днес в нея взеха участие и кметове на Раднево и Опан.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.