0

С първи по рода си национален фолклорен фестивал ще отбележат в Сливен 140-та годишнина от създаването на българските затвори служителите им.

С първи по рода си национален фолклорен фестивал ще отбележат в Сливен 140-та годишнина от създаването на българските затвори служителите им.

Очаква се участие в проявата, която е на 24 януари  под наслов „Да се върнем при извора“ да се включат около 130 самодейци, майстори на хората и народните песни. Домакините от сливенския женски затвор са подготвили специално за случая хореография при която чрез танци ще разкажат легендата за стоте тукашни войводи, съобщи ръководителката на състава Сийка Павлова.Тя уточни,че в местното заведение за изтърпяване на наказанията работят 120 души, близо 2/3 са жените. Около 200 са затворничките.В самодейният танцов колектив участват 24 мъже и жени.

От Стара Загора се очаква в надпреварата да се включат 12 танцьори, коментира Радост Найденова,главен инспектор, началник-сектор „Социална дейност и възпитателна работа“.

Фолклорният фестивал е само част от инициативите, с които от ГД „Изтърпяване на наказанията“ ще чества юбилейната годишнина от утвърждаването на Привременните правила за учредяване на затворите от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков. Комисарят е положил парафа си под учредителния документ на 29 януари 1879 година,решението за честването му като професионален празник на служителите в ГДИН е взето от правителството през 2006 година.