Направиха образите на Кирил и Методий с електрическа резачка
20

Направиха образите на Кирил и Методий с електрическа резачка

Видин вече има необичаен паметник посветен на Светите братя Кирил и Методий.  Скулптурата е  изработен от дърво и е дело на  твореца Марин Вардолов-Мичо.  С електрическа резачка и много талант  оживяха образите на светите братя Кирил и Методий във Видин.  Изсъхнала топола се превърна в паметник на Светите братя в непосредствена близост до видинското средно училище по изкуствата „Св .Св. Кирил и Методий”.

      Проектът бе финансиран от Община Видин и частен дарител.   Марин Вардолов-Мичо е автор на скулптурата, който преди година извая от ствола на вековна секвоя   внушителна фигура  Йоан Кръстител  пред храма в двора на Лопушанския манастир.

   Творецът е - художник и скулптор от Червен бряг,  който е работил като сценограф и художник над 15 години в Чехия. 45-годишният мъж е  сред най-изявените български майстори-ваятели, които работят с дърво и е дал живот на много творби от дърво  в редица европейски страни. Стотици са декорите, които са излезли от неговите ръце в оперните, оперетните  и драматични театри в Чехия. Днес работи в столицата във фирма за изработване на декори за телевизионни предавания и формати.

   Животът му е низ от случайности, но навсякъде, където и да е по света го съпровожда  неговия голям талант на творец- художник,   на творец създаващ едно уникално изкуство . Завършва техникум по електротехника в родния град и съдбата го завежда в Чехия,  където случайно попада  на работа в операта. Работи като общ работник, електротехник, график, художник на декори.  Любовта си  към дървото открива отново  случайно, споделя автора. В  театъра,  в който  работи в град  Либерец  поставят  оперетата „ Орфей в Ада” и Марин  трябва  да направи антични  декори, спомня си художникът. Първо направих два гръцки торса без глави от стиропор в рамките на 4 дни.  Направих  и следващите три декора  отново  от стиропор , но бяха много леки и реших да направя  нещо истинско, трайно  и тогава осъзнах, че материалът за моите нови идеи и творческо предизвикателство е  може би дървото. Взех веднага решението и се захванах за работа  –взех подходящо дърво и  започнах.

   Марин Вардолов има богат творческа биография – редици са сценографските му  проекти в театри , оперни и оперетни сцени. Не един и два са неговите графични плакати за постановки, изложби и творчески изяви.   Автор на  десетки интериорни  решения за арт-заведения и помещения. Редица скулптури от дърво , арт инсталации –някои от които доста импресивни -са негово дело.  Негови изложби в световни галерии  представят големи арт портрети на различни артисти. Те са особено впечатляващи със своите мащаби. Портретите са  на известни певци, артисти, художници, които присъстват в редица световни галерии и частни колекции, търговски заведения. Негови арт портрети на  известни певци и артисти се намират в галерии и арт клубове в Барселона, Ливърпул, Либерец и частни лица. Сред тях са портретите на  Би Би Кинг, Чък Бери, Рей Чарлз, Миг Джагър, Джими Хендрикс и др.

   Срещаме се  с ваятеля с електрическа резачка, край скулптурната фигура на двамата солунски братя  в ранна септемврийска утрин. Звукът на моторната резачка „Хускварна” се чува отдалеч и минувачи-деца и възрастни се спират да погледат как работи високо  на скелето твореца. 

   Вместо да отрежат тополата, решиха да и вдъхнат нов живот. Потърсиха ме и се отзовах се, разказва Марин за това как се е отзовал във Видин. Направих скелето и от началото на септември започнах работа.

   Докато съм  правел скулптурата на Йоан Кръстител в Лопушанския манастир съвсем случайно на място е била директорът на видинското СУ „Св. Кирил и Методий” Бисерка Каменова. Харесала и  и се родила идеята за новата скулптурна фигура  на светите братя  в непосредствена близост до училището, продължава разкази си Марин.

   В момента водя война с това дърво, колкото повече го работя, толкова повече дупки откривам, които в движение променят и проекта ми, споделя твореца. Имах няколко проекта, но истината е, че никога не можеш да направиш едно към едно  това, което си замислил. Дървото е непредсказуемо - пълно с изненади, дълбаеш, чистиш, но не всеки материал е хубав. Работиш, работиш и някъде дървото се оказва изгнило и трябва да променяш в ход своята идея за фигурите, разказва за творческия си процес Марин.

   Ползвам различни инструменти- различни по размер резачки, длета пък са необходими  за  детайлите. В процеса на работа фигурата на Светите братя се променяше. И днес двамата се извисяват един до друг, на фона на училището, те са в раса и с дълги бради, мантиите им са с драперии, в ръцете се държат книга и  свитък, върху който е изписана азбуката.

   Щастлив съм, че моята работа ще е единствения паметник на Свети Кирил и Методий във Видин . Още по щастлив съм, че тя се намира пред едноименното видинско училище по изкуствата, което тази година отбеляза своя  135 рожден ден.  

      "Давам живот на едно изсъхнало дърво, помагам му да се съживи. Убеден съм, че подобни творби внасят една специална атмосфера във всяко едно населено място. От 1989 година до съвсем скоро аз живеех в Чехия, където дърворезбата и фигурите от дърво са  особено популярни. Работил съм в театър - първо като график, после като художник- декори. По-късно бях и сценограф. За дългите години работа в Чехия, в операта и театър се запознах с големи професионалисти, научих много от тях, натрупах опит, равняващ се на обучение в три университета, разказва за живота си Марин.  Днес  съм във Видин и сякаш присъствието  ми този красив град на Дунав е съдба. То е като влюбване от пръв поглед. Щастлив съм и благодарен  за всичко което ми се случва. Искаше ми  да оставя част от творчеството си във Видин и да вдъхна нов живот на едно изсъхнало дърво, което оживя в образите на светите братя Кирил и Методий. Скулптурата е вътре в самото дърво, шарките- кръговете вътре са  уникални и  природата ги е ваяла в годините. За мен остава само да ги видя и да им вдъхна нов живот. Скулптурата си е вътре в дървото, трябва просто да освободиш излишното", припомня  думите на Микеланджело Вардолов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.