С дъх на Италия: Кростата с боровинки
3

С дъх на Италия: Кростата с боровинки

"Няма нищо по-романтично от италианската храна". Именно поради тази причина днешната рецепта, чиито тайни Ви разкриваме, носи частица от Италия в себе си. Макар заради противоепидемичните ограничения да е по-трудно да пътешестваме зад граница, то Ви уверяваме, че само една хапка от тази кростата (италиански пай) ще пренесе Вас и любимия Ви човек на романтична разходка с гондола из Венеция или на културен и кулинарен гастрол из Рим. 

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 100 г масло
  •  1 яйце и 1 жълтък
  • 300 г марламад от сини сливи или сладко по избор
  • 1 жълтък и 1 суп. л. прясно мляко
  •  филирани бадеми за декорация

Начин на приготвяне:

Сложете в купа брашното, захарта, яйцето и жълтъка и добавете маслото, предварително нарязано на кубчета. Месете с ръце, докато маслото поеме част от брашното и се получи хомогенна смес. Завийте с домакинско фолио тестото и охладете в хладилник за 30 минути. Разточете кора с дебелина 5 мм и поставете в тава за пай широка 24-26 см. Надупчете повърхността с вилица. Сложете около 300 г сладко по избор или мармалад от сини сливи. Нарежете ленти от останалата част от тестото и покрийте отгоре. Намажете с жълтък и 1 суп. л. прясно мляко, поръсете с филирани бадеми и печете на 180 градуса без вентилатор за 25-30 минути. Охладете за час на стайна температура и го споделете с близки и приятели.

*Рецепта: cooks-and-bakes.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.