България и Франция имат много сходни земеделски условия като почви и климат. Точно затова ще работим заедно и ще се кооперираме по отношение на лавандулата, коментира френският министър пред "Агротелеграф".

- Г-н Дидие, ще коментирате ли позицията на Франция относно бюджета на бъдещата обща селскостопанска политика - ОСП?
- Категорични сме, че бюджетът за сектора от ЕС от настоящия период трябва да остане в този вид. Не бива да допускаме намаляване на средствата за земеделие.Така има опасност да се застрашат доходите на земеделските стопани, възпрепятства се агроекологичният преход на европейското селско стопанство. И то сега, когато предизвикателствата за околната среда се увеличават. Ситуацията с промените в климата е драматична във Франция, особено засушаванията. Страдат малките фермери и особено растениевъдството.

- Какво ще кажете за въвеждане на таван на субсидиите в следващия програмен период на ОСП?
- Като цяло целта на ОСП е протекционистична. Истината е, че има разлика в структурата на фермерските стопанства и получаване на субсидии в старите страни от ЕС и тези от Източна Европа. Затова темата с тавана особено касае страни като Румъния и България, в които има много големи и много малки стопанства. Няма как да избегнем и дискусията по отношение на сближаването на подпомагането между старите европейски държави и източноевропейските. Франция е за строга и справедлива европейска политика на субсидиране. Но сближаването на субсидирането ще бъде тепърва предмет на обсъждане.

- Франция забрани ли пестицида глифозат?
- Позицията на Франция е за минимална употреба на пестициди и за забрана на глифозата, но не всички страни в Общността са на това мнение. Освен това намаляването на пестицидите в растениевъдството трябва да се компенсира с повече средства за стопаните. Много е важно гражданите с каква храна се хранят. Страните в ЕС се нуждаем от мандат за нов път и нова програма по отношение на пестицидите.

- Намираме се в района на производство на шампанско. Каква е вашата позиция относно търговските мита, които налага САЩ на европейски вина и храни?
- Специално шампанското не е засегнато. Но позицията на Америка не е приемлива нито за Франция, нито за ЕС по отношение на митата върху храните, които внасяме там. Това са сирена, вина, различни продукти от ЕС. Франция много пострада по отношение на вината. Европейската комисия трябва категорично да подкрепи европейския земеделски сектор в това отношение. Освен това таксите са различни, те искат да се изправим едни срещу други. Бих казал, че това е много опасно за малките фермери.

- Г-н Дидие, Франция преодоля ли кризата с болестите по лавандулата? Има ли засадени нови площи?
- Наскоро се срещнах с българския министър на земеделието. Говорихме за това, че България и Франция имат много сходни земеделски условия като почви и климат. Точно затова ще работим заедно и ще се кооперираме по отношение на лавандулата. Предстои ни да работим за качество на продукцията. Говорихме също, че сме в състояние да осъществим протекция на лавандуловото масло като географско означение и ще го направим.

- Кажете как стоят нещата с директните продажби във Франция на фермерски продукти?
- За директните продажби на мляко и други фермерски продукти отговаря администрацията по департаменти и региони. На национално ниво ние помагаме с някакъв вид инвестиции, както и помощ по отношение на контрактите с различните търговски вериги. Директните продажби са изключително важни за фермерите, защото по този начин те могат да получат добавена стойност от продуктите, които произвеждат, тъй като няма посредник между тях и крайния клиент. Този вид продажби касаят особено малките фермери, а за нас те са много важни и трябва да им се помага.

Материалите са направени по време на престур, организирано от Асоциацията на френските земеделски журналисти, Европейската асоциация на агрожурналистите, в която членува и Асоциацията на селскостопанските журналисти в България - АСЖБ. В интевюто са включени въпроси и на други медии от ЕС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Торенето е лицемерие

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Уил Бонсол е фермер и 45-годишен веган, живеещ в селскостопански район на щата Мейн. Той има послание към американците – вашите зеленчуци са много не-веган, пише „Гардиън”.

Перки раздвижват студения  въздух

Спасете пъпките от цъфтеж през януари

Перки раздвижват студения въздух

 

Промените в климата водят до непредсказуеми студове, слани, градушки, които могат за няколко минути да превърнат продукцията в неизползваема или от първо качество плодове да стават само за мармалад.

Вадим  семката само  на зрял плод

Мангото дава плодове след 8 г.

Вадим семката само на зрял плод

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.