0

К озите са много любопитни животни, искат да видят и знаят всичко. Но това не им пречи да нанасят удар с рогата и на себеподобните, и на хората дори.

Козите са много любопитни животни, искат да видят и знаят всичко. Но това не им пречи да нанасят удар с рогата и на себеподобните, и на хората дори.


Според много зоопсихолози една от основните причини за агресията на козите (подобно на други животни по принцип) е грубото третиране и отношение към тях. Ако общувате с животни чрез удари, те смятат, че по същия начин трябва да се отнасят с вас. Всички понякога губим самообладание, но не забравяйте, че козите възприемат собственика като водач на стадото и следват неговия пример. Не експериментирайте с игри „при равни условия”, което дава на животните повод да общуват с хората чрез удари с копита или рога. Не забравяйте, че козите обикновено могат да бъдат агресивни към братовчедите си. Най-често конфликтите възникват на две места: когато влизате в зоната на козата, тоест на вратата на обора, и по време на хранене. Тези удари с главата или рогата невинаги са безобидни, особено ако са нанесени от засада. Но както става винаги в живота, и най-големите тарикати си намират „майстора”, или в случая съответното противодействие.
Съвет
Ето един прост, но много полезен съвет, за да се отървете от нахалството на козите. Намерете си малка бутилка спрей и я напълнете с вода. Сложете я в някои от джобовете на якето или панталоните. Когато влезете в дворчето и козата тръгне срещу вас, просто извадете малката бутилка и напръскайте главата на козата, като едновременно с това пръскане казвате и „назад”. „Назад” е важна дума, а бутилката в задния джоб е вълшебно средство за напръскване лицето на козата с вода. Ще се изумите колко бързо се учат козите, пише ovce-kozi.com. Случва се така, че младите животни (и най-често при хранене) ”проверяват” соб-ствената си сила, като удрят с рога или главата. Такива навици трябва незабавно да бъдат спрени от силна команда „Не!” или ”Обратно!”. Ако нямате бутилка с вода под ръка, опитайте се да изплашите животното отдалеч с енергичен жест. Не е необходимо обаче да се разглеждат всички опити на козите за комуникация, като опит непременно да ви навредят. Козите се опитват да привлекат внимание, когато имат нужда от помощ или са гладни.


Поглед
Знаете ли какво значат широките очи за козите? Широко отворените очи показват страх или стрес, тъй като клепачите на животните се „почистват”, за да подобрят периферното зрение, като по този начин увеличават бдителността и готовността да реагират на опасност.
Изразяването на болка успешно са идентифицирани при овце, говеда и коне. Подобни изрази могат да се видят по муцуната на козите по време на заболяване: очите са полузатворени, мускулите на челюстта и носът са напрегнати, устните са плътно стиснати или се издуват.
Мускули
Отпуснатите мускули говорят за положителни емоции и състояние на отпускане. Ушите на щастливите кози ще бъдат спуснати и долната устна ще увисне. Ушите са отличен индикатор: спускат се надолу, когато козата е доволна от живота, и се насочват напред, когато животните са развълнувани, бдителни или се интересуват от нещо.
Козите също така използват изражения и жестове, за да сигнализират намеренията си. След като се установи йерархията, доминиращата коза просто ще предупреди, а няма да атакува. Тя ще спусне глава, „жестикулирайки” с рога, ще издуха ноздрите и ще повдигне бузите си. Такава минимална сигнализация трябва да поддържа статуквото и да избягва болезнени сблъсъци.