С

С "бонус-малус" плащаме едно и също провинение два пъти

Единствено виновно пречинени катастрофи с щети да определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" след въвеждането на системата "бонус-малус". Оскъпяването на полицата не трябва да зависи от нарушенията по пътищата, защото заради едно и също провинение водачите се наказват два пъти - един път по Закона за движение на пътя, а вторият при плащането на по-висока застраховка.

Това призоваха днес превозвачи, представители на организациите на шофьорите и автоинструкторите на пресконференция.

Предложената на обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор (КФН) нова система "бонус-малус" въвежда в заблуждение водачите, че ще плащат по-малко, че ще имат бонуси водачите, защото не са правили нарушение на пътя 20 г., заяви Христо Радков от Българско обединение на шофьорите. По думите регулаторът вместо за благото на застрахования, работи в интерес само на застраховащите.

B пpoeĸтa нa зaĸoнa ca пpeдвидeни oт 15 дo 20 ĸaтeгopии, в ĸoитo, в cъoтвeтcтвиe c бpoя извъpшeни нapyшeния или липcaтa нa тaĸивa, вoдaчитe щe бъдaт пoзициoниpaни. Tpитe ocнoвни диaпaзoнa ca "нeyтpaлeн", "бoнyc" и "мaлyc" вoдaч. Малус точки, които ще оскъпяват застраховката, ще се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), неправилно изпреварване (4 точки), опасни маневри (5 точки), отнемане на предимство (5 точки), хулиганско поведение на пътя и т.н. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки), или без книжка (5 точки).

Изчисленията на обединението на шофьорите показват, че ако в семейство с два автомобила един от шофиращите превиши скоростта в рамките на година с между 21 и 30 км в час извън населено място, през следващата година гражданската отговорност ще поскъпне със 140 лева. При две превишения на скоростта в града с над 50 км в час сумата вече скача с 1680 лева.

При бизнесът сумите за задължителната застраховка също ще скочат в пъти, коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. При фирма с пет автомобила и транспортна компания с десет влекача, при които гражданската за всички превозни средства би скочила с 324 и 9750 лева дори при едно превишаване на скоростта с между 21 и 30 км в час и с 3900 и 117 000 лв. при две превишаване на скоростта с над 50 км ч в града.

При транспортните фирми, които имат по поне 10 камиона, се стига до 3 900 лв. отгоре. Това ще доведе до отлив на шофьори от родните фирми, защото "никой няма да иска да работи и глобяван от заплатата". Освен това при автобусните превози шофьорите са в пенсионна възраст. Автобусните превозвачи ще излязат на символичен протест на 13 декември и ще спрат работа на 13 януари, ако не бъдат приети предложенията им в Закона за автомобилните превози и "бонус-малус". Действията им ще бъдат подкрепени от автоинструктори и шофьори, обяви Йонко Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.