По предварителни данни през второто тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 2,8% спрямо първото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националният статистически институт (НСИ). Ръст се наблюдава при почти всички дейности в сектора, като най-висок е при "Въздушен транспорт" - с 10%. Спад е регистриран само при "Воден транспорт" (14,8 на сто).

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 2,9% спрямо първото тримесечие на 2018 г. Най-голямо увеличение е отчетено при "Информационни услуги" (4,1 на сто), "Далекосъобщения" (3,8 на сто) и "Радио- и телевизионна дейност" (3,7 на сто). Намаление е регистрирано единствено при "Издателска дейност" - с 10,8%.

Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като то е най-голямо при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 9,1%. Най-съществен спад е регистриран при "Дейности по почистване" - с 18,7%.

През второто тримесечие на 2018 г. общият календарен индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства с 12,8 на сто в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. Увеличение се наблюдава при всички дейности, като най-значително е при "Въздушен транспорт" и "Пощенски и куриерски услуги", съответно с 23,5% и 18,3%.

Общият календарен индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 15,3% по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2017 г. Нарастване на индекса на оборота има при почти всички дейности, като най-голям е ръстът при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 24,6%, "Дейности в областта на информационните технологии" - с 24,5%, и "Информационни услуги" - с 20,3%. Намаление се наблюдава само при "Издателска дейност" (7,3%). При Други бизнес услуги увеличение спрямо второто тримесечие на 2017 г. е регистрирано при повечето дейности. Най-съществен е ръстът на "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - със 17,4%, и "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 15,6%. Най-голямо намаление е регистрирано при "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - с 6,6%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тотото пуска 7 нови моментни лотарийни игри

Спортният тотализатор ще пусне на пазара седем нови моментни лотарийни игри през 2020 г. От „Български спортен тотализатор” (БСТ) ще търсят алтернативни начини за дистрибуция, съобщиха от държавното предприятие.

6 страни от ЕС обсъждат реформите в Световната търговска организация

6 страни от Евросъюза - Германия, Дания, Нидерландия, Финландия, Чехия и Швеция ще обсъждат и реформите в Световната търговска организация (СТО), пише в съобщение на финландското външно министерство, цитирано от световните агенции.