С 8 млн. лв. привличат нови туристи във вила „Армира“
2

С 8 млн. лв. привличат нови туристи във вила „Армира“

С изпълнението на мащабен проект „Устойчиво развитие на археологически обект - антична вила Армира край Ивайловград“ на стойност 8 млн. лева общинската управа на граничното градче очаква да увеличи многократно интереса на туристите към района. Това съобщи кметът Диана Овчарова, която подписа договор по процедура „Развитие на туристически атракции“.

Вила „Армира“ е открита при строителни работи за микроязовир през 1964 г. Археологическите проучвания са проведени под ръководството на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт, с музей при БАН. Името идва от реката, край която се е намирало имението на древната тракийска фамилия, която полага основите й в самото на І в от н.е.

На практика това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит по българските земи, предполага се, че първият й владетел или наследник на тракийски цар, който заради особените си заслуги към Римската империя е получил специални права на патриций. Комплексът е съществувал около три и половина века, изграждането му точно на това място напълно отговаря на изискванията, описани в древните римски автори Варон и Колумела, които казват, че една вила трябва да бъде построена до голям път, но не на самия път; в красива местност; близо до вода; на южен склон и най-важното до добри съседи. Целият комплекс е бил върху площ от около 3 600 кв м, като в  югоизточния край на сградата е имало тераса за разходки и разговори сред природата.Била е разрушена през 378 г. при едно от готските нашествия под командването на вожда Фритигерн. Според една от легендите там е починал от раните си след битка край Хадрианопол римският император Флавий Юлий  Валент.

Идеята на проекта да се обнови наличната база, да се направят нови археологически възстановки и атракциони. Проектът предвижда към построената някога водонапорната кула за нуждите на язовир Ивайловград да се изгради асансьор и съоръжението да предоставя панорамна гледка и 3D-прожекции. Планиран е нов посетителски център, алея и обръщало за автобуси. Срокът за реализация е двугодишен. Предвижда се допълването на мраморната колонада, както и осигуряването на допълнителен достъп до уникалната мозайка, в чийто медалион е изобразена Медуза Горгона, а в отделните фасети са образите на собственика и децата му: момче и момиче.

Както в богатите римски вили на Помпей и Херкулан и тук е била приложена схемата – разделена на сградата на две – първата част там, където външните лица и гости имат достъп, а втората – за частни лица. Спалните на собствениците от първите две поколения са били разположени в северозападната част на сградата.   Вилата се е отоплявала с тогавашното подово отопления, наречено хипокауст, като топлият въздух е идвал откъм шест огнища извън сградата. Изследователите не изключват възможността водата в басейна да е била минерална.

В далечната древност дворецът е бил на два етажа, като на първия е имало 22 помещения – зала за пиршества, приемна на  господаря, спални, баня по римски образец и други, организирани около един голям басейн в средата. Край него били оформени четири покрити коридора. На един от коридорите  е имало дървена стълба за втория етаж, където са били разположени още спални и работни помещения за жените.  Долният етаж е изграден изцяло от камък. Главния вход е бил от запад и е бил е украсен с поне две колони.

Целта на инвестицията е да се привличат повече туристи и Ивайловград да се оформи като още по-привлекателен център за туризъм. Срокът за реализация е 24 месеца- допълни Диана Овчарова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.