С 8,5% нарасна германската икономика от юли до септември

С 8,5% нарасна германската икономика от юли до септември

Германската икономика отбеляза рекорден ръст от 8,5% през третото тримесечие на 2020г. след безпрецедентен историческия спад с 9,8% по време на първата вълна на коронавирусната пандемия през пролетта (през второто тримесечие). Това показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Въпреки това БВП на Германия е все още 4,0% под неговото ниво от последното тримесечие на 2019г., което беше последното преди началото на коронавирусната криза. Спрямо година по-рано германската икономика се сви през третото тримесечие с 3,9% спрямо същия период на 2019 г. (възходяща ревизия спрямо експресната оценка за спад с 4,1%) и след срив с 11,3% през второто тримесечие. Основна подкрепа за рекордния икономически отскок през третото тримесечие оказаха много силните потребителски разходи и растящия експорт.

С цели 10,8% скочиха разходите на домакинствата

през третото тримесечие спрямо предходното тримесечие на фона на разхлабените противоепидемични мерки през летните месеци и след срив на потреблението с 11,1% през второто тримесечие. Капиталовите инвестиции пък се повишиха през юли - септември с 3,6% след срив със 6,6% през второто тримесечие.

В същото време германският износ на стоки и услуги се увеличи през третото тримесечие с цели 18,1% спрямо предходните три месеца, докато вносът се повиши двойно по-сдържано с 9,1%, което оказа допълнителна подкрепа за резкия подем на водещата европейска икономика през юли - септември.

През третото тримесечие пък

промишленото производство пък нарасна с 14%,

търговията, транспорта и хранителните услуги се увеличиха с 13,8%, а публичните услуги, образованието и здравеопазването нараснаха с 9,5%. Спад с 4,7% през третото тримесечие отбеляза единствено строителния сектор.

Коронавирусната криза също така имаше значителен ефект върху пазара на труда, посочва Destatis. Икономическото представяне през третото тримесечие на 2020 г. беше постигнато от около 44,7 милиона заети лица, чието място на работа е било в Германия. Това обаче представлява намаление с 654 хиляди (с 1,4%) в сравнение с година по-рано. Подобен спад беше регистриран и през второто тримесечие на 2020 г. (понижение с 1,3%).

Преди това броят на заетите лица отбеляза за последно понижение през първото тримесечие на 2010 г. поради финансовата и икономическа криза тогава. Трябва да се отбележи, че държавната програма за непълно работно време не влияе върху данните за заетостта, тъй като трудещите се на съкратено работно време все още се считат за заети.

Въпреки солидния икономически подем през юли – септември,

перспективите пред германската икономика са помрачени от втора вълна

на пандемията и въведените от началото на ноември частични ограничения в страната, за да се забави разпространението на заразата Ресторанти, барове, хотели и места за забавление са затворени от 2-ри ноември, но на този етап магазините и училищата остават отворени. Мерките се очаква да продължат до 20 декември, което ще засегне най-много немската индустрия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.