С 6,7% са паднали продажбите на дребно в България през септември

С 6,7% са паднали продажбите на дребно в България през септември

С 6,7% са паднали продажбите на дребно в България през септември на годишна база, а спрямо август е отчетен ръст от 2,8%, сочат данните на Евростат. По спад на показателя спрямо деветия месец на 2019-та пред нас в това отношение са само Малта (-12,2%) и Словения (- 6,9%).

Като цяло обемът на продажбите в търговията на дребно растe на годишна база с 2,1% в ЕС и с 2,2% в еврозоната, сочат още календарно изгладените данни на Евростат за септември. Спрямо август 2020 година обаче се наблюдава спад от 1,7 на сто в ЕС и от 2% в еврозоната. За сравнение месечните изменения през август бяха позитивни - ръст от 3,6% за ЕС и от 4,2% за еврозоната.
От статистиката е видно, че през септември най-голям спад на обема на продажбите отчита сектора за търговия с автомобилни горива в ЕС - с 4,6% на годишна и с 0,5% на месечна база. До голяма степен това е резултат от ограничените пътувания в Европа, породени от мерките срещу разпространението на коронавируса, както и на по-ниските цени на горивата.
Продажбите на храни растат с 2,4% спрямо септември 2019 година, но спрямо предходния месец август има намаление от 1,1%, показват още данните на Евростат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.