Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обсъжда започването на агресивна рекламна кампания в САЩ на картела сред обществеността там, за което ще планира да похарчи 500 млн. долара, пише Wall Street Journal.

Подобряването на имиджа на организацията ще включва работа с американските законодатели, представителите на администрацията и най-големите мозъчни центрова в Щетите. Целта на кампанията е да убеди общественото мнение отвъд океана, че дейността на ОПЕК е в съзвучие с американските интереси, защото поддържа икономиката на страната. Против идеята за рекламната офанзива в САЩ открито са се обявили от Иран в картела. Част от представителите на другите страни са изразили опасения, че изхарчените огромни средства след време може да попречат на ОПЕК да се защити успешно в американския съд, ако се появи такава необходимост.

Според публикацията в Wall Street Journal, причина за безпокойството в международния петролен картел са непрестанните опити на Конгреса на САЩ да промени антимонополното законодателство. Самият президент Доналд Тръмп неведнъж е обвинявал ОПЕК в манипулация на пазара. През ноември Bloomberg писа за започналите консултации в правосъдното министерство на Щатите относно детайлите на законопроекта, насочен към ограничаване на влиянието на ОПЕК върху световния петролен пазар.

Още в средата на юни миналата година документът No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC) бе утвърден от юридическия комитет на Палатата на представителите. В него се предлага страните от ОПЕК да могат да стават обект на съдебни производства в рамките на американското антимопонолно законодателство. Законопроектът, имащ подкрепата на демократите и републиканците е бил представен за разглеждане в Конгреса и Сената, но в нито една от двете палати на законодателната власт на Щатите предложените мерки не са били подложени на гласуване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Германия намалява скоростта по аутобаните до 130 км/час

Германия предвижда да въведе ограничение на скоростта по аутобаните от 130 км/ч, което да влезе в сила през 2023 г. Дните на неограниченото ускоряване по немските магистрали може скоро приключат, ако правителството приеме серия от предложения за опазване на климата, представени от специален комитет за бъдещето на транспорта.

Най-богатите крият от данъчните 7,6 трилиона долара

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП.