До 2020 г. 500 млн. евро ще бъдат инвестирани в създаване на иновационни хъбове, а част от тях ще бъдат разположени в България. Те ще дадат готови бизнес модели, начини на внедряване на технологии, както и ще представят ползите от тях на предприятията. Това съобщи българският еврокомисар по дигитализация Мария Габриел в свое видео обръщение към участниците икономическия форум “Business Excellence 2022”, който се проведе в София.

“Цифровите технологиите проникват във всички сектори на икономиката - Европа и светът са на прага на нещо забележително”, каза още Габриел. По нейни думи големите обеми данни, съчетани с изкуствен интелект и подходящи изчислителни мощности, могат значително да подобрят производството на стоки и доставката на услуги до крайния потребител. В Европа обаче предприятията изостават. И докато по-малките бизнеси все още не са дигитализирани, то 50% от големите компании са високо дигитализирани. “Тревожно е, че възприемането на цифровите технологии е общо взето ниско”, коментира еврокомисарят.

Затова и Габриел напомни за различните инициативи на Европейската комисия като насърчи предприемачите на континента да са по-смели и да експериментират. Една от тях в “Startup Europe”, която служи за създаването на стартъпи, подпомагане на тяхното развитие и създаване на връзки между тях. Доста фирми обаче се притесняват да инвестират в иновация, която не е изпитана, или пък в продукт на научната дейност. “Експериментирането и тестването са важни за възприемането на цифровизацията”, каза Габриел.

На форума стана ясно още, че почти половината от малките и средни предприятия в ЕС пък признават, че използват онлайн платформи, за да продават стоките си, но срещат затруднения. С новите приети правила от ЕК обаче при този тип платформи ще има по-голяма прозрачност и по-малко нелоялни практики.

Едва 20% от европейските малки и средни предприятия са високо дигитализирани. Технологиите предлагат множество предимства за бизнеса включително по-лесни административни процедури, доставки, контакти и производство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕП подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Европейският парламент подкрепи днес с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщиха световните агенции.

България е сред водещите страни в Европа по управление на корабния трафик

„Гордост е да кажем, че сме сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик“, заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на Международната конференция „20 години Ръководство на корабния трафик в България“.

Задава се внос на мед с пестициди от Южна Америка

Огромни количества пчелен мед ще бъдат внесени в ЕС и респективно в България от Южна Америка, като има риск голяма част от тях да съдържат остатъци от пестициди, забранени за използване в Европа. Причината е постигнато политическо споразумение между Общността и аналогичната организация за свободна търговия МЕРКУСОР на страните от субконтинента.