С 35 500 т сол дебнем първия сняг по пътищата (ТЕМАТА)
3

С 35 500 т сол дебнем първия сняг по пътищата (ТЕМАТА)

До утре проверяват техниката на фирмите за поддръжка. 3000 машини готови да чистят

35 500 т сол са осигурени за обработка на настилките при влошаване на времето. В началото на октомври е извършена проверка във всички области за наличните материали.

 Тя показа, че са налични и 51 263 т пясък и 3342 т химически препарати, нужни за зимна поддръжка на републиканските пътищата, съобщиха за „Монитор“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Пътноподдържащите фирми, ангажирани с поддържане на републиканската пътна мрежа,

продължават с доставките за предстоящия зимен сезон

Те са обявили, че са в готовност да използват около 3000 машини. В периода 25-31 октомври АПИ, съвместно с областните дирекции на МВР извършват проверки на механизацията и количествата материали, складирани по опорните пунктове. От пътното ведомство уточниха, че за миналата зима изразходваните средства за зимно почистване и поддържане на републиканските пътища са 77 млн. лв.

Според наредбата от 2012 г. зимното поддържане на републиканските пътища е разделено на четири нива. В ниво „А“ за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на денонощие, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.

В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2000 и 4000 автомобила на ден, във „В“ - между 500 и 2000 моторни превозни средства на ден и в последната „Г“, са най-слабо натоварените пътища с трафик по-малко от 500 возила на ден.

За най-натоварените шосета, включени

в ниво „А“ допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см

при снеговалеж, за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ - 5 см, за ниво „В“ - 7 см, за ниво „Г“ - 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ - 3 часа, за „В“ - 5 часа, и „Г“ - 8 часа.

След снегопочистването за ниво „А“ пътното платно трябва да е до асфалт - до черно, с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества, каквито са например вододайните зони.

Разделението по нива не се отнася за случаите със сложна метеорологична обстановка - интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 м/сек, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

От половин до един тон луга на километър трябва да се ръси по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите. За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя.

Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха

и състоянието на настилката, а също и дали е пресен снеговалеж или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), която е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м. Според експерти под минус 15°С нищо не помага при сняг и лед.

Обикновено при започване на студовете дори без сняг на мостовете и виадуктите се прави предварителна обработка, предпазваща настилката от заледяване. Причината е, че съоръженията много бързо изстиват и дори сутрешната слана лесно замръзва и образува тънък лед, невидим за водачите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.