С 310 млн. лв. качват гаранциите по държавни заеми

С 310 млн. лв. качват гаранциите по държавни заеми

Комисията по бюджет и финанси към НС прие единодушно измененията в парите на държавата за тази година. Без против и въздържали се, законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет бе приет за 10 минути.

Поредна промяна в бюджета на държавата за 2020 г. приета днес предвижда размерът на гаранциите, които правителството ще може да издава тази година, да се увеличи от 1,535 млрд. лв. до 1,845 млрд. лв или с 310 милиона. Причина за промяната е задължението на България като страна членка на ЕС да участва в два евроинструмента.

Единият от тях е инструментът SURE, с който смекчават рисковете от безработица и се финансират някои от здравните мерки.


Общият бюджет на схемата е 100 млрд. евро,


като помощта ще се предоставя под формата на заеми. За целта всяка страна членка трябва да предоставя гаранции в случай, че някой кандидат не може да върне кредита. Максималният размер на гаранциите за България е 107 466 500 евро или 210 186 204 лв. Другият инструмент е Паневропейският гаранционен фонд, по който все още се водят преговори. Делът на България тук е 51 251 027 евро.

От левицата подкрепиха законопроекта. “Начинът на участие във фонда е справедлив от гледна точка на дялово участие, но работили ли сте с Министерство на икономиката досега? Искаме да ни уверите, че ще седнете да работите по проекти”, попита депутатът от БСП Румен Гечев. На това зам.-министърът на финансите Маринела Петрова отвърна, че в момента се водят преговори с Еврокомисията и се уточняват техническите детайли, бюджетните параметри и други. “Има голяма степен на готовност от наша страна по SURE - индикирали сме сума от около 500 млн. евро, която да подпомогне разходите, които вече са планирани и се прилагат в подкрепа на заетостта”, увери Петрова.

Така България


ще покрие вече направените разходи за над 1 млрд. лв. за запазване на заетостта,


като кандидатства за заем по евроинструмента, който ще е с по-добри условия. В случай на одобрение, страната ни ще получи заем, който ще влезе в тавана от 10 млрд. лв. за държавем дълг.

Срокът за подаване на проекти по SURE е 26 юни. По Паневропейския гаранционен фонд обаче тепърва ще се изчистват детайлите от Европейската инвестиционна банка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.