С 300 000 лв. възстановиха дома на Смирненски в „Ючбунар“

С 300 000 лв. възстановиха дома на Смирненски в „Ючбунар“

На адреса на поета ще има и модерна зала за творчески срещи и изложби

Приключва почти 300 000-левовият ремонт на многострадалната къща музей на поета Христо Смирненски в някогашния софийски квартал „Ючбунар“, която от 2004 г. бе затворена и тънеше в разруха. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, уточнявайки, че ремонтът е започнал в края на миналата година и остава експонатите да заемат местата си и да се подреди дворът, за да се възстанови обектът в пълния му вид.

Това ще стане най-вероятно догодина. Добрата новина за онези, които се интересуват от живота на видните ни творци, създали лицето на родната култура, идва малко след като от Министерството на културата потвърдиха, че Столична община ще се включи с 1,285 млн. лв. в търг на 27 септември за придобиване на дома на Яворов на столичната ул. „Раковски“ 136.

„За къщата на Христо Смирненски ние кандидатствахме за субсидиране по програма „Консервация и реставрация на недвижими културни ценности“ и Министерството на културата ни отпусна 287 000 лв. по този проект“, обясни Капралов. Към завършек върви и оборудването на залата за творчески срещи, изложби и други събития на адреса на поета. „Къщата на Смирненски на ул. „Овче поле“ 116 беше голям проблем, от 30 години изобщо не бе ремонтирана. За известен период тя е била към общината, а от 2012 г. е актувана като публична държавна собственост. Оттогава започнаха подготвителните операции за спасяването й“, каза Капралов.

Когато преди 2 години той става директор на НЛМ, осъзнава напълно

мащабите на обществената нетърпимост

към немарливото отношение към имота на автора на „Жълтата гостенка“ и решава, че трябва да се действа ударно. След разговори с министър Боил Банов и други отговорни фактори нещата най-сетне започват да се случват по най-бързия начин. Главен уредник на обновената къща музей на Смирненски ще бъде писателката Елена Алекова.

На своя сесия Столичният общински съвет пък миналата седмица гласува решение, свързано с приемането на дарение за възстановяване на софийския дом на Райна Княгиня на ул. „Софроний Врачански“ 119 и превръщането й в музей на акушерското дело. Дарението е в размер на 400 000 лв., съобщи председателят на СОС Малина Едрева. То е направено от Института на свободните изследователи „Хистореон“, обединяващ личности с българско самосъзнание от Северна Македония, Татарстан, Кавказ, Чувашия и др. Дълго време къщата е била предоставяна като общинско жилище на нуждаещи се и е в окаяно състояние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.