ЗА 10 ГОДИНИ: С 30% поскъпнали жилищата у нас

ЗА 10 ГОДИНИ: С 30% поскъпнали жилищата у нас

С 30% са поскъпнали жилищата у нас за последните 10 години. Това сочат данните на Евростат за периода от третото тримесечие на 2010 г. до същия период на миналата година. В същото време наемите растат с много по-бавен темп от под 20%, уточнява Investor.bg.

Тенденцията е видима в почти всички страни от ЕС. През последните десет години жилищата в общността са поскъпнали с 26,8%, а наемите са се увеличили с 14,6%.

Статистиката показва още, че в периода между 2010 и 2012 година има съществен спад на цената на жилищата в ЕС. В този период наемите остават стабилни, а малко по-късно тенденцията се обръща и днес ръстът на цената на жилищата е по-съществен спрямо този на наемите.

Страната с най-сериозно увеличение на цената на жилищата е Естония (105,1%), следвана от Унгария (92,2%) и Люксембург (90,5%). В Южна Европа обаче има спад на цените на жилищата. Най-съществено това е в обхванатата от криза в последните години Гърция, където жилищата поевтиняват с 31%. Наемите в страната се свиват с 25,2%. Спад на цените на жилищата има още и в Италия (-15,5%), Кипър (-7,7%) и Испания (-4,5%).

Наемите в страните от ЕС се увеличават най-много в Естония (136,6%), Литва (106,9%) и Ирландия (62,2%). България е четвърта по ръст на цените на имотите през лятото на 2020 г.

Данните на Евростат за третото тримесечие на 2020 година показват още, че цените на имотите в България преодоляват негативното си движение, регистрирано в периода април - юни. След спада от 1,1% във второто тримесечие, сега има ръст от 3,2 на сто. Така страната ни се нарежда на четвърто място по ръст на цените на жилищата в ЕС. Най-рязко поскъпват имотите в Унгария (5,2%), Дания (4,2%) и Латвия (3,7%). На обратния полюс са Кипър (-4,8%), Румъния (-2,6%) и Италия (-2,5%).

Като цяло през третото тримесечие цените на имотите в ЕС се повишават с 5,2% спрямо второто тримесечие. В еврозоната повишението е от 4,9 на сто. На годишна база най-голям ръст на цените има в Люксембург, показват още данните на статистиката. Имотите във Великото херцогство са поскъпнали с 13,6%, следвани от Полша (10,9%) и Австрия (8,9%).

Годишното изменение на цените на жилищата в България е в рамките на 4,8 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.