3 месеца повече за докладване на сделките за финансиране с ценни книжа

3 месеца повече за докладване на сделките за финансиране с ценни книжа

Във връзка с разпространението на вируса COVID 19 и предприетите действия от различните държави членки за предотвратяването на зараза, както и с цел осигуряване на координирани надзорни действия по прилагането на Регламент (ЕС) 2015/2365 относно прозрачността при сделките за финансиране с ценни книжа и при повторното използване, и съгласно Регламент (ЕС) №600/2014 относно пазарите на финансови инструменти Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) публикува доклад, съобщиха от КФН.

Съгласно него се удължава първият срок от предвиденото в регламента поетапно стартиране на докладването на сделките за финансиране с ценни книжа пред регистри за транзакции.

Кредитните институции, инвестиционните посредници, централните контрагенти и централните депозитари на ценни книжа, както и съответните юридически лица от трети държави следва да докладват сделките за финансиране с ценни книжа от 13 юли 2020 г. Също така преди 13.04.2020 г. ЕОЦКП няма да вписва регистри за транзакции и очаква да има достатъчно време те да бъдат регистрирани преди 13.07.2020 г., датата от която задължените субекти ще трябва да докладват пред тях сделките за финансиране с ценни книжа.

Комисията за финансов надзор е част от европейската система за финансов надзор. Комисията участва във взимането на решенията на органа и има ангажимент да спазва надзорната политика, определяна от ЕОЦКП. Част от решенията на ЕОЦКП имат пряко действие спрямо участниците на българския пазар и уведомяването на нашите пазарни участници чрез интернет страницата на Комисията спомага за повишаване на прозрачността и улеснява поднадзорните лица при спазването на европейското законодателство. Публичното изявление на ЕОЦКП има пряко отношение към участниците на пазара в Република България, а именно инвестиционни посредници, кредитни институции, които са страни по сделки за финансиране с ценни книжа, а именно:

а) репо сделки;

б) предоставяне в заем на ценни книжа или стоки и получаване в заем на ценни книжа или стоки;

в) сделки за покупка с условие за последваща продажба и сделка за продажба с условие за последващо обратно изкупуване;

г) маржин заемни сделки;

Съгласно действащите изисквания на европейското законодателство задължението за докладване на параметри по тези сделки възниква за инвестиционните посредници и кредитни институции от 13.04.2020 г., а с настоящото публично изявление, този срок е удължен с три месеца.

Пълният текст на публичното изявление на ЕОЦКП може да откриете на следния линк: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma80-191-995_public_statement.pdf

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.