С 3,2% по-високи обороти в търговията на дребно през януари

С 3,2% по-високи обороти в търговията на дребно през януари

С 3,2% са се увеличили оборотите в търговията на дребно на годишна база през януари. Това сочат предварителните сезонни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първия месец на годината се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7.4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.7%. Увеличение на оборота е регистрирано при търговията с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки е отчетено нарастване при фармацевтичните и медицинските стоки - с 3.6%, при техниката, мебелите и други стоки за бита - с 1.6%, и при компютърната и комуникационната техника - с 1.5%. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.8%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и тоалетни принадлежности - с 2.8%.

През януари 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки с 9.1%. Понижение е отчетено при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия с 2.4% и при автомобилните горива и смазочните материали (с 0.6%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран при облеклото, обувките и кожените изделия - с 19.7%, битовата техника, мебелите и другите стоки за бита - с 19%, и търговията на дребно, чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.8%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.