През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства със 7.3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Най-значим ръст е отчетен при "Воден транспорт" - с 50.1%. Намаление се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 4.9%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарни данни, е със 17.4% по-висок през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение има при всички дейности, като то е най-голямо при "Дейности в областта на информационните технологии" - с 28.9%.

При "Други бизнес услуги" най-съществен ръст спрямо второто тримесечие на 2018 г. е отчетен при "Други професионални дейности" - с 36.1%. При "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" и "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" е регистрирано намаление, съответно с 8.3 и 4.1%.

През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, намалява с 1.3% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Намаление е регистрирано при "Сухопътен транспорт" (2%) и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (1.5%). Най-значителен ръст се наблюдава при "Воден транспорт" - с 25.9%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 3.6% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Най-значително увеличение е регистрирано при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (9.2%) и "Издателска дейност" (8.7%). Най-голямо понижение е отчетено при "Далекосъобщения" - с 2%.

При "Други бизнес" услуги най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при "Дейности по почистване" - с 10.8%, и "Други професионални дейности" - с 9.6%. Най-голямо намаление е регистрирано при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 8.1%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вносните цигари задължително с дата на производството

Правителството прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Предвижда се потребителските опаковки на тютюневите изделия, различни от цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, да бъдат маркирани по подходящ начин, идентифициращ мястото и времето (датата) на производство на съответното изделие.

ЕП подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Европейският парламент подкрепи днес с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщиха световните агенции.

България е сред водещите страни в Европа по управление на корабния трафик

„Гордост е да кажем, че сме сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик“, заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на Международната конференция „20 години Ръководство на корабния трафик в България“.