През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства със 7.3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Най-значим ръст е отчетен при "Воден транспорт" - с 50.1%. Намаление се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 4.9%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарни данни, е със 17.4% по-висок през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение има при всички дейности, като то е най-голямо при "Дейности в областта на информационните технологии" - с 28.9%.

При "Други бизнес услуги" най-съществен ръст спрямо второто тримесечие на 2018 г. е отчетен при "Други професионални дейности" - с 36.1%. При "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" и "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" е регистрирано намаление, съответно с 8.3 и 4.1%.

През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, намалява с 1.3% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Намаление е регистрирано при "Сухопътен транспорт" (2%) и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (1.5%). Най-значителен ръст се наблюдава при "Воден транспорт" - с 25.9%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 3.6% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Най-значително увеличение е регистрирано при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (9.2%) и "Издателска дейност" (8.7%). Най-голямо понижение е отчетено при "Далекосъобщения" - с 2%.

При "Други бизнес" услуги най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при "Дейности по почистване" - с 10.8%, и "Други професионални дейности" - с 9.6%. Най-голямо намаление е регистрирано при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 8.1%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."

Великобритания отчита 44% спад в регистрациите на нови коли

Броят на регистрациите на нови коли във Великобритания през месец март спада с 44% в сравнение със същия период през миналата година, сочат данни на Дружеството на автомобилните производители и търговци (SMMT).