С 24% скочиха заводските цени през октомври

ЗАРАДИ ПОСКЪПВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯТА

С 24% скочиха заводските цени през октомври

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през октомври се увеличава с 24,1 на сто в сравнение със същия месец на 2020 година, съобщи Националният статистически институт.

Нарастване на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 47%, в преработващата промишленост - със 17,4 на сто, и в добивната промишленост - с 14,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при: производството на основни метали - с 47,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 25,6 на сто, производството на химични продукти с 24%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия с 0,4 на сто, както и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,3%.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през октомври се увеличава с 3,8 на сто спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в добивната промишленост с 8,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,4 на сто, и в преработващата промишленост - с 2,5%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 6,8%; производството на основни метали - с 3,1 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.