С 24% по-висока цена за октомври поиска

С 24% по-висока цена за октомври поиска "Булгаргаз" от КЕВР

"Булгаргаз" е подала заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена на природния газ от 1 октомври с 23,7% по-висока от сега действащата, става ясно от доклад на работната група на енергийния регулатор.

Анализите на експертите сочат, че изчисленията на газовата компания са правилни и са взети предвид всички фактори, влияещи на ценообразуването. Така от 1 октомври цената на природния газ у нас трябва


да бъде 80,28 лева за мегаватчас, спрямо 64,90 лева,

плащани от клиентите на "Булгаргаз" от 1 септември. Това са цени без доставка, акциз и данък добавена стойност (ДДС).

Цената на природния газ ще бъде дискутирана по време на открито заседание в КЕВР на 28 септември, а крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 октомври. На него ще бъде анализирано и движението на цените в дните след подаване на ценовото заявление (10 септември).

Наскоро цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF за кратко достигна ниво от 950 долара за 1000 куб. метра. Търговията в последните седмици е много волатилна, а анализаторите - много притеснени от полупразните газохранилища в Европа и липсата на достатъчно доставки. В допълнение и


"Газпром" увеличава натиска, като не участва в търговете

за разпределение на свободен капацитет в Украйна за октомври.

Борсовата цена на природния газ в Европа стана референтна и за България с промяна в договора за доставка с "Газпром Експорт". Тогава във формулата за ценообразуване беше включен и пазарен компонент, не само цената на алтернативните на газа горива - газьол и мазут. Според думи на Иванов пред 45-ото Народно събрание 70% от цената на газа у нас се определя на пазарен принцип, тоест следвайки тенденцията на големите пазари в Европа.

Известно смекчаване у нас ще донесат доставките на газ от Азербайджан. Цената на синьото гориво е обвързана с петролните пазари, но движението на цените се отразява с известно закъснение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.