С 2,5% е нараснала годишната инфлация в България, с 3,2 на сто в ЕС

ПРЕЗ АВГУСТ

С 2,5% е нараснала годишната инфлация в България, с 3,2 на сто в ЕС

Годишната инфлация през август е нараснала до 3,2 на сто в ЕС спрямо 2,5 на сто през юли и до 3 на сто в еврозоната спрямо 2,2 на сто през юли, сочат данни на Евростат, публикувани на сайта на организацията.

В България показателят се е увеличил до 2,5% от 2,2% предходния месец и 0,6 на сто през август 2020 г. През август миналата година годишната инфлация е била 0,4 на сто в ЕС и минус 0,2 на сто в еврозоната.

Най-ниската годишна инфлация е отчетена в Малта (0,4 на сто), Гърция (1,2 на сто) и Португалия (1,3 на сто), а най-висока - в Естония, Литва и Полша (5 на сто и в трите страни). Спрямо юли годишната инфлация е останала без промяна в една страна членка и е нараснала в 26 държави от ЕС.

През август най-голям принос за увеличение на инфлацията в еврозоната е имала енергията (+1,44 процентни пункта), следвана от неенергийните промишлени стоки (+0,65 процентни пункта), храните, алкохола и тютюневите изделия и услугите (и двете с +0, 43 процентни пункта).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.