С 18 милиона лева доизграждат пътя Пловдив - Асеновград
4

С 18 милиона лева доизграждат пътя Пловдив - Асеновград

Локалните платна ще са готови след година, били са отчуждени 131 имота

Със символична първа копка стартира изграждането на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград, което е последният етап от цялостната реконструкция на шосето. Средствата за доизграждането на шосето в размер на 18 милиона лева са били договорени от кмета на Пловдив Здравко Димитров след разговор с премиера Бойко Борисов и бившия министър на финансите Владислав Горанов.

За целта са били отчуждени 131 имота, от които 40 от община „Куклен“. Общата  площ на отчуждените имоти е 28 180 дка. Паричното обезщетение за собствениците на имотите в община Куклен е заплатено от Агенция „Пътна инфраструктура“, преди да изтече 6-месечния преклузивен срок от влизането в сила на заповедта за отчуждаване. „Три общини отстъпиха право на строеж, както отчуждените части от имоти, така и върху засегнатите от локалните платна части от общински имоти. Благодаря на АПИ за съдействието, лично  на г-н Терзийски и на  г-н Нанков – зам.-министъра на МРРБ. Освен това статута на 63 декара земеделска земя бе сменен, за да започне процедурата“, каза още Дани Каназирева. По думите й общините са действали изключително бързо и са съдействали за придвижването на проекта. Общият срок за изпълнение  на локалите е 485 календарни дни, от които 120 за проектиране и за  изпълнение 365 дни.

„Проектът предвижда от двете страни на реконструирания път Пловдив – Асеновград да се изградят около 20 км. еднопосочни локални платна,

с широчина 6 м. с две ленти за движение. Същите ще правят връзка с изградените кръгови кръстовища и на определени места с основното трасе на републиканския път, за да се осъществява достъпа до крайпътните обекти. Предвидено е отводняване на пътното платно, разделителна ивица с мантинели между второкласния път и локалните платна и изграждане на осветителни системи на кръговите кръстовища“, поясни Каназирева.

По думите на Юлиян Инджов, собственик на строителната фирма изпълнител, с изграждането на локалните пътища обслужването на заводи, фабрики и други обекти край шосето ще бъде решено. „Следващата крачка е строителството на отсечката от кръговото на Пловдив до кръговото на Скобелева майка и така да започне всъщност, изграждането на околовръстното откъм изток и връзването с магистралата, което се надявам да облекчи всички вас и не само вас , както и да даде тласък на развитието на икономиката в тези промишлени зони. Оттам да доведе до още повече работни места, а и да си върнем децата от чужбина“, допълни Инджов.

„Това е изключително важна инфраструктура, която свързва всъщност не само Асеновград и Пловдив, но и позволява на бизнеса лесен достъп и възможност да се развива“, заяви още областният управител на Пловдив. Каназирева съобщи също, че преди броени дни - на 8 август е получена  заповед от МРРБ за процедиране на парцеларния план  за Югоизточния обход. Следващата стъпка е обществената поръчка по избор на изпълнител, през което време да се процедира и по парцеларния план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.