С 16% падна активността на офис пазара през първото полугодие

С 16% падна активността на офис пазара през първото полугодие

Само 1 от 5 кантори в строеж с договор за наем „на зелено“

Спад от 16% при обема на наетите площи за първите шест месеца, отчитат от Cushman & Wakefield Forton. От началото на 2020 наетите площи са 55 582 кв. м, при 66 783 кв. м година по-рано.

Договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в строеж в Advance Business Center е сред по-значимите сделки за второто тримесечие, като германската банка планира да локализира своя IT отдел в София. Данните на компанията показват, че договори за наем са подписани за едва около 20% от площите, планирани за завършване през 2020 г. Това е значително по-малко спрямо дела на тези договори през предходни години. И


през второто тримесечие доминират подновяванията на изтичащи договори,


доколкото компаниите отлагат решенията за наем на нови площи.

Въпреки забавянето на офис пазара през първите шест месеца на годината и по-слабата наемна активност, към момента повечето проекти в строеж се изпълняват по план, сочи доклад на консултантската компания. През втората половина на 2020-а се очаква да бъдат завършени близо 109 000 кв. м. Към средата на годината


в процес на изграждане са около 380 000 кв. м,


а общият обем офиси клас А и В надхвърля 2 млн. кв. м.През второто тримесечие няма завършени по-големи проекти в София. Това, както и липсата на по-значими премествания на наематели, задържа дела на свободните площи около 10.6%. Тенденцията е за ръст към края на годината.

По отношение на цените, от Cushman & Wakefield Forton очакват леки корекции през следващите тримесечия, макар в момента нивата им да са стабилни. В София офертните стойности за Клас А офиси в централната градска част са около 15 евро/кв. м и 12-14 евро/кв. м за главните булеварди.

Доходността от първокласни офис площи се задържа около 7.5% без перспективи за сериозни колебания през следващите месеци. Поради ограничените възможности за пътуване и огледи, инвестиционният пазар не показва висока активност, но предлагането на качествени проекти може да доведе до сделки през следващите тримесечия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.