Пик в събираемостта на отчисления от лицензирането на музика в търговски и туристически обекти отбеляза сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ през 2018 г.

Близо 1,14 млн. лв. е събрала организацията от ресторантьори, собственици на кафенета, дискотеки, фризьорски салони, магазини и т.н., в които звучат песни през отминалите 12 месеца. Ръстът в средствата, които отиват за композитори, аранжори и текстописци, се равнява на 15% в сравнение с 2017-а, като той е 10 пъти по-голям от този за периода 2016 - 2017 г. Нещо повече, според годишните отчети на сдружението, миналата година са събрани най-много отчисления от лицензиране на търговски обекти за последните поне седем години. „Очакваме сериозен ръст и през тази година, което е напълно обосновано. Пазарът е много голям и заради редица несъвършенства на старата законова рамка, както и заради липсата на реален контрол ползвателите не уреждаха правата си при ползването на музика“, коментираха пред „Монитор“ от „Музикаутор“.

Промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП)

децентрализираха контрола върху собствениците

на търговски и туристически обекти. Те бяха приети още през месец март миналата година, но влязоха в сила едва със старта на 2019 г. Така освен експерти от Министерството на културата право да проверяват за заплатен лиценз за излъчваната музика на терена на заведенията имат вече и общински инспектори. Тяхната функция се състои в това наред с други документи при проверки да изискват от ресторантьорите и доказателство за уреждане на авторски и сродни права за песни. Те не следят обаче за изпълнявания репертоар. Това означава, че даден собственик на заведение може да е сключил договор с независимо дружество за управление на права, което предлага набор от 1000 рок песни например, но да пуска в обекта си и други парчета. Контролът относно репертоара е все още в ръцете единствено на Министерството на културата. Това е и причината да има разлика в размера на глобите. При установено нарушение от МК санкциите могат да достигат до 20 000 лв. Общинските инспектори могат да глобят ресторантьорите с от 2000 до 10 000 лв.

Най-често срещаните грешки от страна на собствениците на търговски обекти е именно тази – да сключат договор с независимо дружество за управление на права, но да използват по-голям репертоар от този, за който са заплатили. „В много от случаите това води до допълнителни разходи за ползвателите, както за съдебни разноски, така и за обезщетение на сдружението за увреждане правата на представляваните автори. До този момент „Музикаутор“ няма нито едно окончателно загубено дело, като в 34% от делата са сключени извънсъдебни споразумения и вече са изплатени съответните обезщетения“, уточняват още от дружеството, което от своя страна също, заедно със своите сътрудници, проверява по различни ресторанти и т.н. дали е използван негов репертоар. „От началото на кампанията само

в София бяха извършени над 240 проверки и са заведени над 50 дела

За тази година планираме много повече, като разширяваме географията в цялата страна“, предупреждават още от организацията.

Друг проблем, който може да стои на дневен ред пред собствениците на търговски обекти, на чиято територия звучи музика, е сключването на договор с нерегламентирано независимо дружество за управление на права. Заради това от МК уточняват, че е хубаво преди подписването на подобен документ ресторантьорите да проверят дали фирмата фигурира в регистъра на министерството. Към момента заявления за получаване на статут на „независими дружества за управление на права“ са подали 8 лица.

На практика към момента експертите на МК са в

активен период по извършване на проверки, свързани с лицензиране на музика по заведенията

От средата на миналия месец са инспектирани 49 обекта в Банско, София и Боровец. Още след приемането на промените в ЗАПСП сдруженията „Музикаутор“ и „Профон“ стартираха обучителни семинари в различни общини с цел запознаването на общинските експерти със сферата, като към момента подобни срещи са проведени в градове като Варна, Велинград, Враца, Кюстендил, Стара Загора, Русе, Шумен и Силистра. Предстои да бъдат организирани още такива и в други населени места. Въпреки това проверка на „Монитор“ показва, че голяма част от общините все още не са започнали въпросните проверки. В община Бургас например все още няма изградена структура съгласно новите промени. Съответно до момента не упражнява такъв контрол. Тепърва темата стои на дневен ред, но все още няма яснота и по въпроса кое звено ще поеме тази дейност и колко инспектори ще бъдат назначени или обучени. В Пловдив проверките също още не са започнали, докато в Стара Загора се подготвя заповед на кмета Живко Тодоров за упълномощаването на един или двама служители от звеното „Наеми и рекламна дейност“, които да проверяват търговските заведения за наличен лиценз за музиката. Те обаче не са преминавали през обучение. „Необходимо е време, за да заработи системата, но при срещите ни с местните инспектори виждаме, че те са готови да спазят изискването на закона. Подготвят се необходимите заповеди, процедури, обучават се служителите. Още повече че половината от събраните пари от санкции остават в бюджета на общините“, уточняват още от „Музикаутор“.

Вижте как измамници изнудват влогъри с жалби за нарушено авторско право

В Пазарджик повечето заведения ползват нелегално музика

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паднаха първите слани


Тази сутрин паднаха първите слани за сезона в Родопите, като температурите се снижиха до нула градуса по Целзий, съобщават от Планинската спасителна служба в Пампорово.

Тапа на Капитан Андреево

Километрични са колоните от тежкотоварни камиони на пункта Капитан Андреево за влизане в Турция. Опашки има и от автомобили, чакащи да влязат на територията на югоизточната ни съседка.