С почти 14% се срина стокооборотът между САЩ и Китай за първите 8 месеца на годината, съобщават световните агенции.

Обемът му е бил на ниво от 355,6 млрд. долара, сочат данни на Главното митническо управление на КНР. За периода китайският износ за Щатите е намалял на годишна база с почти 9 на сто до 275,53 млрд. долара. За осеммесечието американците са внесли в най-голямата комунистическа държава стоки и услуги за 80,07 млрд. долара, което е с цели 27,5% по-малко спрямо периода януари - август миналата година. Само за август износът на Китай в САЩ е би на стойност 37,3 млрд. долара, а импорт от Щатите - за 10,35 милиарда.

Търговският дисбаланс в полза на Пекин, на фона на търговската му война с Вашингтон, продължава да нараства и за първите 8 месеца на годината достига 195,45 млрд. долара.

Данни на Главното митническо управление на КНР, сочат още, че общият износ на Китай през август е намалял с 1% на годишна база, а вносът е паднал - с 5,6%.

През 2018-та стокооборотът между САЩ и Китай бе на стойност 633,5 млрд. долара и отчете ръст на годишна база от 28,5%. Китайският износ за Щатите миналата година се увеличи с 11,3% до 478,4 млрд. долара. Импортът от САЩ в Китай отчете неголям ръст от 0,7%, до 155,09 млрд. долара. Така активното търговско салдо в полза на най-голямата комунистическа държава спрямо САЩ се увеличи от 275,8 млрд. долара за 2017-та на 323,3 милиарда за 2018-та.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Индустрията помага на провинцията да догони София (ОБЗОР)

Ефектите от подема на индустрията свива ножицата между получаваното средно възнаграждение в столицата и страната. По този показател за десет години Разград и Търговище се представят най-добре, отчитат синдикатите в традиционното си наблюдение на издръжката на живота в България.

Близо 40 на сто смятат, че могат да правят успешен бизнес в България

39% от българите са на мнение, че е възможно у нас да се прави успешен бизнес, докато 34% не са съгласни с това. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“. То бе представено от съоснователя му Димитър Ганев в рамките на форума “Да извадим успеха от анонимност”.

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.