С почти 14% се срина стокооборотът между САЩ и Китай за първите 8 месеца на годината, съобщават световните агенции.

Обемът му е бил на ниво от 355,6 млрд. долара, сочат данни на Главното митническо управление на КНР. За периода китайският износ за Щатите е намалял на годишна база с почти 9 на сто до 275,53 млрд. долара. За осеммесечието американците са внесли в най-голямата комунистическа държава стоки и услуги за 80,07 млрд. долара, което е с цели 27,5% по-малко спрямо периода януари - август миналата година. Само за август износът на Китай в САЩ е би на стойност 37,3 млрд. долара, а импорт от Щатите - за 10,35 милиарда.

Търговският дисбаланс в полза на Пекин, на фона на търговската му война с Вашингтон, продължава да нараства и за първите 8 месеца на годината достига 195,45 млрд. долара.

Данни на Главното митническо управление на КНР, сочат още, че общият износ на Китай през август е намалял с 1% на годишна база, а вносът е паднал - с 5,6%.

През 2018-та стокооборотът между САЩ и Китай бе на стойност 633,5 млрд. долара и отчете ръст на годишна база от 28,5%. Китайският износ за Щатите миналата година се увеличи с 11,3% до 478,4 млрд. долара. Импортът от САЩ в Китай отчете неголям ръст от 0,7%, до 155,09 млрд. долара. Така активното търговско салдо в полза на най-голямата комунистическа държава спрямо САЩ се увеличи от 275,8 млрд. долара за 2017-та на 323,3 милиарда за 2018-та.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕП подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Европейският парламент подкрепи днес с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщиха световните агенции.

България е сред водещите страни в Европа по управление на корабния трафик

„Гордост е да кажем, че сме сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик“, заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на Международната конференция „20 години Ръководство на корабния трафик в България“.

Задава се внос на мед с пестициди от Южна Америка

Огромни количества пчелен мед ще бъдат внесени в ЕС и респективно в България от Южна Америка, като има риск голяма част от тях да съдържат остатъци от пестициди, забранени за използване в Европа. Причината е постигнато политическо споразумение между Общността и аналогичната организация за свободна търговия МЕРКУСОР на страните от субконтинента.