0

С настъпването на лятото става актуален въпросът как да предпазим растенията в градината си от горещините и твърде високите температури.

С настъпването на лятото става актуален въпросът как да предпазим растенията в градината си от горещините и твърде високите температури.

Топлинният стрес върху зеленчуците може много бързо да провали цялата ни реколта, за която толкова месеци сме полагали усилия.

Критичните температури за градината, когато се налага да действаме и да предпазим насажденията, са от 32 градуса нагоре.

Първото нещо, което трябва да направим, е да установим белезите на топлинен стрес, ако вече има такива. Имате основание за притеснения, ако горещото време продължава дълго и има продължителни периоди на суша.

Повехналите насаждения са сигурен белег за топлинен стрес. Растенията по естествен път се охлаждат чрез процес, наречен транспирация – отделяне на влага чрез листата, пише „Рурълспраут“. Корените поемат вода, която след това циркулира в растението, за да регулира температурата. Накрая, водата се отдава отново във въздуха чрез листата.

Когато температурите са твърде високи, корените не могат да смогнат да осигурят допълнителната вода, необходима за охлаждане на растението и то започва да вехне.

По-нататъшен топлинен стрес

може да доведе до пожълтяване на листата

които накрая покафеняват и изсъхват. В екстремна жега листата на някои растения дори окапват.

Ето десет мерки, които трябва да предприемете, за да предпазите вашата градина това лято, когато живакът се покачва твърде много и няма никакви прогнози, че скоро ще вали.

Стимулирайте микоризата. Този термин означава симбиотично взаимодействие между полезни гъби в почвата и корените на растението.

Растение със здрава коренова система по-успешно може да усвоява вода и хранителни вещества от почвата. Такова растение много по-добре се справя в сушави периоди с екстремни температури. При микоризата кореновата система се развива, понякога стотици пъти повече като дължина, спрямо растенията, които не взаимодействат с полезните гъби. Освен това гъбите разгражда хранителни вещества в почвата и по този начин растението се подхранва веднага. Това е важно при екстремните температури, когато растението може да няма необходимата допълнителна енергия, за да разгражда нутриентите.
Поливайте сутрин. Все още има спор кога е най-подходящото време за поливане. Но със сигурност при горещо време това трябва да се прави сутрин. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Поливането трябва да става, докато въздухът е все още хладен

По този начин повече вода ще се абсорбира в почвата, вместо да се изпарява.
Поливайте в дълбочина, вместо начесто. Това е от особена важност, когато земята е толкова суха, че водата не може да проникне в нея. Най-добрият начин да постигнете това, е да поливате всяко растение в неговата основа.
Поливайте на точното място. Ето един прост трик, за да сте сигурни, че водата няма да отиде нахалост. С помощта на ръцете си изкопайте кръгъл пръстен почва около основата на растението. Пръстенът ще държи водата на място, така че тя да напои зоната около корените. Ако вашите растения са все още много малки, можете да поставите около тях кофичка от кисело мляко, на която предварително сте изрязали дъното, или саксия, отново без дъно. Тази структура ще помогне на водата да се задържи на точното място, когато поливате.
Мулчирайте. Ако не сте поставили мулч в основата на вашите растения, направете го сега. Мулчът заключва влагата в почвата, като забавя изпаряването. Това означава по-рядко поливане в горещините.
Растенията в контейнери имат нужда от специални грижи. При жега растенията в саксия и контейнери първи показват признаци на топлинен стрес. Те имат нужда от по-често поливане. Затова проверявайте ги по-често и вземете мерки навреме. Правете проверка поне два пъти дневно, особено когато е едновременно ветровито и горещо. Растенията в контейнери могат да увехнат много бързо спрямо тези, които са в градината. Понякога им е нужен

само един горещ ден без напояване, за да загинат

Поливайте контейнерите и саксиите два пъти дневно и се уверете, че водата се поема от почвата. Ако почвата се е изсушила напълно и се е издигнала от двете страни на контейнера, ще е нужно да поливате няколко пъти, за да може пръстта да абсорбира водата отново. Ако на дъното на съда има дупки, не е зле да ги запушите, докато времето захладнее и не започне да вали.
Избягвайте резитбата, копаенето и преместването на растенията. Когато растението се бори с високите температури, не го стресирайте допълнително. Резитбата го кара да изразходва допълнителна енергия за заздравяване на отрезите и образуване на нови разклонения. Сега е моментът, когато трябва да пести енергията си. Отложете резитбата за по-хладно време. Изкопаването и преместването на ново място може да нарани кореновата система. А именно тя играе най-важната роля за защита от топлинен стрес. Така че и тези задачи отложете, докато не отминат горещините.
Пропуснете торенето. Искаме да помогнем по някакъв начин на растенията, когато се борят с топлинен стрес и интуицията ни кара първо да посегнем към торовете. Но не го правете – така ще навредите повече. Повечето торове са соли и, прилагайки ги върху растенията

ще ги дехидратирате допълнително

В най-лошия случай торът може да ги изгори. Освен това растението използва енергия, за да разгради хранителните вещества в торовете. А точно сега е моментът, когато то трябва да пести енергия.
Приберете реколтата, когато е готова или е близо до готовност.

За да пестите енергия на растението, приберете плодовете или зеленчуците възможно най-бързо, след като те узреят. Обмислете също да приберете по-рано някои култури като фасула. Шушулките могат да бъдат по-малки, но пак ще бъдат вкусни. Можете да приберете и доматите, които са тръгнали да узряват, за да доузреят на закрито.
Осигурете сянка. Обмислете дали можете да засенчите растенията, като използвате стар чаршаф или пердета. Най-добра работа вършат бели чаршафи или такива в светли цветове. Можете да използвате и покривало, специално направено за градината.