С 1,2 млн. лв. ремонтират по проект варненския зоопарк
2

С 1,2 млн. лв. ремонтират по проект варненския зоопарк

Община Варна ще обнови градския зоопарк по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие - един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA, и Експресбанк АД.

Днес договорът бе подписан от кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на фонда, Мартин Заимов. Реконструкцията и модернизацията на зоопарка включва проектиране и ремонт на сектор „хищници“ и „маймуни“, обновяване на входната зона, изграждане на павилион за продажба на сувенири, на нова зона за отдих и детска площадка.

„Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво. Благодаря на ръководството на фонда и на екипа на зоопарка за положените усилия.

С фонда вече имаме една добра съвместна история с успешно реализирани проекти – пример за това е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития. Разбира се, обсъждаме още проекти  - за обновяването на спортната база в целия град, за изграждане на голям подземен паркинг на спортна зала, които вярвам, че ще реализираме успешно“, заяви Портних.

„В България има учудващо много - от една страна зоокътове, които от друга страна повечето са в немодерен вид. Модерният вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна“, заяви Мартин Заимов.

Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарка, който е създаден през 1961. В момента се управлява от общинско предприятие „Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 животни.

Всяка година зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като на година броят им расте с 10 000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.