РЗИ-тата ще предписват карантина с SMS (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

РЗИ-тата ще предписват карантина с SMS (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Регионалните здравни инспекции ще съобщават на лица, че подлежат на задължителна карантина с обаждане по телефона или с изпращане на SMS. Това приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за здравето.   

Поправките имат за цел да се подпомогне дейността на инспекциите и да се намали натовареността на здравните инспектори при изпълнение на противоепидемичните мерки в контекста на COVID-19.

Те предвиждат отпадане на задължително болнично лечение на лица със заразна болест, включително новия коронавирус, или нейни носители. Също така се създава правна възможност при обявено извънредно положение или епидемична обстановка здравният министър да забрани за определен срок износа на лекарствени продукти.

Вносителите аргументираха предложението си, като казаха, че в началото на пандемията са добавили COVID-19 към останалите заразни болести, подлежащи на задължително болнично решение, защото не е имало друга възможност да се зададат противоепидемични и карантинни мерки. "Искам да подчертая че този член се намира в главата "Надзор над заразните болести" и касае единствено въвеждането на противоепидемични мерки, които целят ограничаване на разпространението", заяви Дариткова. 

От ДПС поясниха, че не подкрепят промените. Депутатът Джевдет Чакъров заяви, че партията е против отпадането на думите „задължително болнично лечение” след изброяването на поредица от опасни заразни болести, сред които е и  COVID-19. „Това означава да поставим на риск опазването на общественото здраве. Липсват сериозни аргументи освен това, че промяната се прави с цел прецизиране на текстовете за задължително болнично решение на лица, болни от COVID-19”, каза Чакъров. По думите му в този член от закона - чл. 61, са посочени лица, които подлежат на задължителна изолация и/или болнично лечение, които са заразени или носители на опасни болести като холера, жълта треска, дифтерия, антракс, малария и други. Той призна, че когато са добавили COVID -19 към този списък с болести,сме били в началото на пандемията и не сме имали информация за механизмите на разпространение. Сега вече знаем, че болни от коронавирус могат да се лекуват и вкъщи, и не задължително в болница. Според него обаче от така предложените промени, следва че едва ли не, че

отпада възможността директорът на РЗИ по предложение на лекуващия лекар с предписания да насочва за болнично лечение

лице болно от заразна болест. По думите му от приемането на закона от 2004 година досега никога не било поставяно под съмнение директорът на РЗИ да даде задължително предписание за болнично лечение. Според него този текст бил гаранция за защитата на обществения интерес. Този член бил обвързан и с член 215 , който регламентирал възможността за санкции на заразен, ако откаже болнично лечение или принудително да бъде доведен за такова. По думите му COVID -19  e само една от изброените заразни болести. Според него така, ако едно лице болно от холера трябва да постъпи за болнично лечение, ще може да откаже, а държавата няма да има законни средства да го принуди и направи. Не бива да има законова възможност и в другата посока - когато лекар прецени, че даден човек има нужда от болнично лечение, държавата да абдикира. Той изтъкна, че сега заповедта на РЗИ е задължителна както за болния, така и за държавата. С отпадането на "и/или болнично лечение" държавата и

болниците се освобождават от носенето на отговорност при неприлагането на болнично лечение

и няма да бъде квалифицирано като отказ за лечение и пациентите няма да могат да осъдят болниците за отказ на такова. "На практика ще легализираме отказа от лечение на опасно заразни болести, не само COVID-19", каза Чакъров. По думите му така ще се създадат и съмнения в обществото, че се прави по конюнктурни съображения, предвид трудностите пред здравната система и огромния натиск над нея и съмнения, че държавата абдикира от болничното лечение на хора с COVID-19. Чакъров обаче определи като добра идеята РЗИ да съобщава по телефона със SMS или по мейл за карантината.

От БСП обърнаха внимание, че някои хора няма къде да отидат или пък рискуват здравето на близките си. "При второто четене ние трябва да решим в кои случаи се налага болнично лечение. Трябва да разделим пациентите на контактни, на болни, и оттам да преценим къде и какво да направим. И тук трябва да се разпишат специалистите". Това заяви социалистката Валентина Найденова.

На свой ред Дариткова отрече твърденията на опозицията като спекулации. Пред „Монитор“ обясни, че не става дума за болнично лечение или за индикации за хоспитализиране, а за противоепидемични мерки. По думите й съюзът „и/или“ създавал проблем с тълкуването на текста. „Именно затова се направи предложението на отпадането на болничното лечение като противоепидемична мярка.

Не става въпрос кой ходи в болница или не. Става дума за това дали заболяването налага да бъдеш задължително изолиран в болница или карантината може да се осъществява вкъщи“,

каза тя. По думите й текстовете могат да се прецизират в това дали има болести, при които карантината задължително трябва да е в болница или у дома. Именно затова и промените били в главата за надзор на заразните болести.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.