0

Р ътенето е широко прилагана практика при отглеждането на картофи. Тя включва поставянето на посадъчния материал на хладно, слънчево място на закрито, за да покълнат преди да бъдат засадени.

Рътенето е широко прилагана практика при отглеждането на картофи. Тя включва поставянето на посадъчния материал на хладно, слънчево място на закрито, за да покълнат преди да бъдат засадени.

Позволявайки на картофите за семе да пуснат кълнове преди засаждане ще им даде добър старт, а вие може да се сдобиете с малко по-ранна реколта.

Рътенето обикновено се прави през януари или февруари, около шест до осем седмици преди времето, когато смятате да ги засадите. Ако засаждането се отложи поради някаква причина, няма лошо да оставите посадъчния материал за малко по-дълго, отколкото в началото сте планирали.

Време

Стопаните обикновено започват рътенето през януари и засаждат в политунели от началото на март. Картофите за семе, които ще се садят на открито, може да се рътят по същото време. Но те се засаждат от края на март до началото на април.

Спорен е въпросът дали картофите да се рътят или не. Тази практика не дава кой знае колко голяма разлика. Рътенето не е абсолютно необходимо. Може да добието добра реколта и без тази процедура. Но тъй като тя не отнема много време или усилия, си струва да я прилагате.

Много стопани посочват, че разлика наистина има, особено когато става въпрос за добиване на по-ранна реколта. Те се радват на такава 15-20 дни по-рано, отколкото без рътене.

Стъпки

Първо, намерете хладно, но слънчево място, където да поставите посадъчния материал. Сложете там кори яйца, плитки картонени кутии или щайги.

Вземете картофите за семе и поставете всеки със заобления тъп край нагоре. На този край ще видите множество тръпчинки, наречени очи. Кълновете ще се появят от тези очички.

Убедете се, че тези очички, които искате да покълнат, получават много естествена светлина.

Големина

Оставете посадъчния материал да покълне. В идеалния случай са ви нужни кълнове, които са дълги около 1-2,5 сантиметра преди да дойде време за засаждане.

Докато това време настъпи, би трябвало да сте приготвили зоната, където ще се сади. Можете да ги поставите в бразда, но също така в издигнати легла или контейнери.

Картофите за семе се поставят в земята с кълновете нагоре. Някои стопани препоръчват да се премахнат излишните кълнове, но това не е необходимо. Зарийте накрая клубените с пръст.

Поливайте ги добре, ако времето е сухо. На този етап е добре да се подхранят с течен тор за добър старт.

Алтернатива

Като алтернатива някои стопани покриват посадъчния материал с листа от черен оман, за да повишат плодородието.

Когато издънките се появят над земята, зарийте със земя. Някои стопани слагат мулч или добре угнил компост около растенията.

Продължавайте да заривате през определени интервали. Към края на сезона би трябвало да има могила или по протежение на всеки ред с височина около 15 см.

Когато растенията са достатъчно издигнати над тези могили и растат силни, сложете мулч около тях, за да задържите влагата и да предотвратите появата на плевели. Много стопани използват за тази цел отново листа от черен оман. Поливайте през летните месеци, особено при оскъден дъжд.