Ръстът в промишлеността през май е 0.6 на сто

Ръстът в промишлеността през май е 0.6 на сто

По предварителни данни на Националния статистически институт през май сезонният индекс на промишленото производство остава на равнището от април. През май 2019 г. календарният индекс на промишленото производство нараства с 0.6 на сто спрямо съответния месец на 2018 година.

През май увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 9.5 на сто, а намаление - в преработващата промишленост - с 0.4 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1 на сто. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.4 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4.4 на сто, производството на основни метали - с 3.9 на сто.

Увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 15.4 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11.3 на сто, производството на мебели - със 7.1 на сто, производството на химични продукти - с 6 на сто.

На годишна база ръст на индекса на промишленото производство, изчислен от календарните данни, е отчетен в добивната промишленост - с 9.7 на сто, и в преработващата промишленост - с 0.9 на сто, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4 на сто.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 22.8 на сто, производството на превозни средства, без автомобили - с 20.4 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11.6 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10 на сто.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на основни метали - с 16 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14.1 на сто, производството на мебели - с 8.2 на сто, производството на облекло - със 7.3 на сто.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.