През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ възлиза на 29 107 млн. лв. по текущи цени, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 882 млн., като на човек от населението се падат 2 128 евро. Сезонни данни показват растеж от 3.5 на сто на БВП през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8 на сто спрямо първото тримесечие на 2019 година.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. възлиза на 25 058 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2019 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0.1 процентни пункта. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1.5 процентни пункта до 28.2 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 68.1 на сто при 66.7 на сто през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през второто тримесечие на 2019 г. се изразходват 74.6 на сто от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20 на сто от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

През второто тримесечие спрямо предходното тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1.1 на сто. По предварителни данни за второто тримесечие на 2019 г. крайното потребление намалява с 0.1 на сто, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0.7 на сто спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонни данни с 2.9 на сто, а вносът на стоки и услуги - с 5 на сто.

През второто тримесечие на 2019 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 3.4 на сто. Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при: Операции с недвижими имоти - 6.7 на сто, Финансови и застрахователни дейности - 6.2 на сто, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 3.3 на сто, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 2.7 на сто, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 2.2 на сто.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж имат колективното потребление на държавното управление - с ръст от 3.7 на сто, индивидуалното потребление - с ръст от 2.8 на сто, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 2.2 на сто. Износът на стоки и услуги нараства с 3.7 на сто, а вносът на стоки и услуги намалява с 2 на сто.

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ на един зает се увеличава с 3.5 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите в икономиката са 3 633.1 хил., а общият брой отработени часове е 1 518.9 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите.
На един зает се падат 8 011.8 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт /БВП/, като всеки зает създава средно 19.2 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност /БДС/ средно на един зает през второто тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 4.4 на сто, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 4.5 на сто за същия период.
По предварителни данни за второто тримесечие на 2019 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 776.7 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 18 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 187.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17.3 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 469.8 лв. БДС на един зает и 3.6 лв. за един отработен човекочас.

По темата: БВП статистика
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Валутният пазар с над 2 млн. долара оборот на ден

Валутният пазар (спот трансакции, форуърдни сделки, суапове и опции) у нас формира среднодневен оборот от 2085 млн. долара. Това показват данни за април 2019 г. на Българска народна банка (БНБ). Увеличението в сравнение със същия период на 2016 г. е 18%.

БВП нагоре с 3.1% през 2018 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.1% през 2018 г. Година по-рано той се е увеличил с 3.8%, показват данни от доклада „Годишен обзор на българската икономика 2018 г.“ на Министерството на финансите (МФ). В номинално изражение БВП нарасна с 6.8% до 107.9 млрд. лв.

България подкрепя създаването на единни европейски мерки срещу кибератаки

България подкрепя идеята и необходимостта да бъдат приети мерки на ниво Европейски съюз (ЕС) за справяне с нарастващата заплаха от кибератаки, свързани с финансовите услуги. Това стана ясно от заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).