Ръст на строителството в България през юни, свиване в ЕС

Ръст на строителството в България през юни, свиване в ЕС

Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през юни за втори пореден месец, докато в рамките на България строителството отбеляза едно от най-добрите повишения спрямо останалите страни членки на съюз, показват данни на Евростат.

На годишна база продукцията в българското строителство


нарасна през юни с 4,7% след повишение с 4,1% през май,

но следвайки по-солидните повишения през март и април съответно с 11,1% и с 15,4 на сто. В рамките на второто тримесечие строителната продукция в нашата страна се повиши с 1,7% спрямо първите три месеца на годината, когато се повиши с 1,9%, докато спрямо година по-рано нарасна с 8,0% след понижение с 0,1% през периода януари - март 2021 г. Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза едно от най-солидните повишения през юни с 1,6% спрямо май, когато обаче се сви с 2,2%, като това представлява първо повишение след два поредни месеца на спад.

Строителството в ЕС се понижи през юни с 1,2% спрямо май, когато се сви с 0,2%, а в рамките на еврозоната отбеляза спад с 1,7% след понижение с 0,4% месец по-рано.


Най-силен спад през юни отбеляза строителството в Словакия (с цели 6.5%),

следвана от Испания (с 3,6%) и Австрия (с 3,3%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Словения (с 4,8%), Унгария (с 3,6%), Румъния (с 2,0%) и България (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната нарасна през юни съответно с 3,5% и с 2,8%, но след доста по-солиден растеж с 10,7% и с 12,2% през май.

Най-силен ръст на годишна база в строителството през юни беше отчетен в Унгария (скок с цели 27,7%), Румъния (с 10,25) и Австрия (с 10,0%), докато най-силно понижение беше отчетно в Испания (спад с 10,6%), Германия (с 1,6%) и Белгия (с 0,6%).

В рамките на целия ЕС и в частност на еврозоната строителното производство се повиши на тримесечна база през периода април - юни съответно с 0,8% и с 0,5%, а на годишна база - съответно с 14% и с 16,5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.