Ръст на пътуванията на българи в чужбина през октомври

Ръст на пътуванията на българи в чужбина през октомври

През октомври 2020 г.  пътуванията на български граждани в чужбина са 493.1 хил. или с 4.2% над регистрираните през същия период на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) относно пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас.

Посещенията на чужденци в страната през октомври пък са 419.1 хил. или с 45.3 на сто по-малко в сравнение с октомври 2019 г. Спад е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67.7%, „служебна“ - с 57.7 на сто, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 22.5%. Транзитните преминавания през страната са 53.1 на сто от всички посещения на чужденци в България.

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България през октомври, е 44.7 на сто или с 53.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Туристите от   „Други европейски страни“ пък намаляват с 30.9 на сто.

Посещенията по цели през октомври са били най-често с цел гостуване или транзит - 64.4%, зап почивка или екскурзия са пътували  21.1 на сто от туристите, а със служебна цел - 14.5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.