Всеки десети трен пристига с над 5 минути по-късно

Всеки десети трен пристига с над 5 минути по-късно

Ръст на пътниците за бързите и международните влакове

11% от влаковете или всеки десети е закъснявал над 5 минути в крайна гара през миналата година, при 17% през 2016 г. За второто полугодие на изминалата година изпълнението на графика на движение на влаковете е 91% при 82% за същия период на 2016 г. сочи информация, предоставена от БДЖ на „Монитор“. Според данни на жп превозвача 5 пъти по-малко са отменените влакове за второто полугодие на 2017 г в сравнение с предходната година.

Едновременно с това от БДЖ са реализирали повече пътувания в бързите и международните влакове през миналата година. В резултат на увеличаването на средно превозното разстояние с 3 км се извършват пътувания

с бързите влакове на по-дълги разстояния,

което генерира увеличаване на реализираната пътник-километрова работа, респективно се постигат повече приходи от продажби, коментираха от БДЖ пред „Монитор“.

При международните пътувания се наблюдава увеличение на пътниците, които през 2016 г. са 584 хил., а през 2017 г. са 792 хил. В направление Югоизточна Европа през 2017 г. се наблюдава увеличение на пътниците с 46%. През 2017 г. с тези влакове на наша територия са пътували 170,2 хил. пътници, а през 2016 г. те са били 116,5 хиляди. Броят на продадените билети от България към Турция за 2017 г. се е увеличил 3,5 пъти спрямо година по-рано, като причината са завършилите големи ремонти по жп мрежата на територията на съседната страна. Сега в състава на влака е включен и един български кушет вагон.

Целогодишно

към Гърция ежедневно се движи
само един дневен влак,

а в летния период и нощен влак два пъти седмично. Въпреки непрекъснатите промени и непредоставянето на директна и ежедневна връзка пътуването до Гърция представлява интерес както за българските граждани, така и за притежателите на Balkan Flexipass, Inter Rail, Eurail пасове, които имат възможност да ползват фериботните връзки между Гърция и Италия, отчитат от БДЖ.

В направление Сърбия пътуването до Белград се извършваше със смяна в Димитровград и Ниш. В летния период влакът се движеше по целия си маршрут, а в състава му беше включен един седящ вагон на БДЖ. Към Румъния през 2017 г. се движеха два влака - София - Русе - Букурещ и Видин - Крайова. Пътуването до Букурещ се осъществяваше със смяна на влака в Русе. Директно същият се движеше само през лятото.

За 2017 г. общо

21,2 млн. или с 200 хил. по-малко
спрямо 2016 г. са превозените

пътници от държавната железница. За разлика от негативната тенденция през последните три-четири години, която представляваше спад от около 5% на годишна база, през изминалата година се наблюдава почти запазване на обема в сравнение с 2016 г. При съпоставка с 2015, 2014 г. и предходните има увеличение на превозените пътници, показва статистиката на държавното жп дружество.

Общо приходите на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД за 2016 г. са 260,7 млн. лв., а за 2017 г. са 267,8 млн. лв., като по-голяма сума е от продажба на неоперативни активи. По отчетни данни приходите от продажби от превозите по задълженията за предоставяне на обществена услуга (ЗОУ) са се увеличили с 405 хил. лева в сравнение с 2016 г., сочат още данните на държавния жп превозвач.

Три атракционна до края на годината

От БДЖ ще зарадват любителите на атракционните пътувания през юни, септември и декември. При тези пътувания ще бъдат представени реставрирания вагон на Царица Йоанна, както и вагон-ресторант и вагон-генератор от състава на "Витоша експрес".

През 2017 г. са реализирани атракционни пътувания с чуждестранни туристи на стойност 160 000 лв., а приходите от филмови продукции са 70 000 лв., показват сметките на жп дружеството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.