Ръст на производството на ток и лекарства през март

Ръст на производството на ток и лекарства през март

Ръст на производството на лекарствени продукти и на електроенергия отчете Националният статистически институт (НСИ). През март 2020 г. е налице увеличение в показателите. Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е нагоре с 5.6 на сто. Съществено увеличение спрямо предходния месец има при производството на лекарствени вещества и продукти от 14.4%

Освен тях, добивната промишленост (1% ръст) и, ремонтът и инсталирането на машини и оборудване (9.9%) също растат. Като общ показател промишленото производство намалява ма месечна база с 5.1%, а за година е регистриран спад от 6.9%, показват предварителните данни на НСИ.

През март 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 6.9%. Там по-засегнати са мебелите (25% по-малко произведена продукция), автомобилите, ремаркетата и полуремаркетата (21.8% спад) и обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм ( 18.5% спад). Най-засегнато е производството, некласифицирано другаде, което отчита 59.8% спад.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост (9.8% спад) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (0.4% спад). По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо година по-рано се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 46.4%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 31%, производство на облекло - с 26%, производството на мебели - с 24.9%.

Ръст с 12.3 на сто се наблюдава в добивната промишленост  Най-голямо увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.2%, производството на хранителни продукти - с 8.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.8%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.